Strona główna Tagi Sggw
Tag:

sggw

XVII Dzień Ziemniaka

JM Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Rolniczy Zakład Doświadczalny SGGW w Żelaznej wraz z Bayer Polska zapraszają na XVII Dzień Ziemniaka w...

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

Od biostymulacji do biofortyfikacji

28 lutego 2019 roku w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się konferencja poświęcona biostymulatorom. Naukowcy z większości wiodących polskich placówek naukowych omawiali zagadnienia związane z zastosowaniem tej grupy preparatów

Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach

Rok 2018 to dobry czas dla owoców minikiwi. Odmiana wyhodowana w sadach doświadczalnych SGGW i uprawiana przede wszystkim w okolicach Grójca coraz śmielej wkracza na sklepowe półki, nie tylko lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także popularnych supermarketów. Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu poszukują dla minikiwi także innych zastosowań.

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Inwestycja zostanie sfinansowana w części ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Komunikat w sprawie współpracy przy organizacji branżowego wydarzenia ogrodniczego

Organizatorzy MTAS i konferencji FruitPRO (BASF Polska i Samodzielny Zakład Sadownictwa SGGW w Warszawie) oraz Targów Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH (Targi Kielce SA i Leaf Media) połączyli siły i w dniach 13-14 lutego 2019 r. te uznane wydarzenia odbędą się pod jednym dachem. Publikujemy treść komunikatu w tej sprawie.

Na SGGW wymyślono żelki z warzyw

Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelków. Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz buraka, które wzbogaciły błonnikiem (inuliną) oraz ekstraktem polifenolowym z rośliny zwanej „dzikim ogórkiem” (Cyclanthera pedata).

Jednak „zły to ptak, co własne gniazdo kala…”

Na jednym z portali, dokładniej w jego ekonomicznej części pojawił się tekst na temat polskich truskawek, ich wartości odżywczych, zdrowotnych… („Zastanów się dwa razy, zanim zjesz truskawki. Ulubione owoce Polaków są nafaszerowane chemią”). Szkoda pisać więcej o tym materiale, na pewno pozbawionym fachowości i rzetelności… Najbardziej bolesne jest jednak to, że tekst został podparty wypowiedziami Kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego – niestety po zapoznaniu się z ich treścią – wątpliwego autorytetu. Ale do rzeczy… już i tak dość reklamy dla wspomnianej formy dziennikarskiej (bo dziennikarza obowiązuje rzetelność, sprawdzenie faktów, itp.).

Sygnał z serca rośliny

O tym, że rośliny przeprowadzają proces fotosyntezy, wiedzą wszyscy, podobnie jak to, że jego produktami są cukry i tlen. Dopiero od niedawna jednak wiemy, że fotosynteza jest rodzajem specyficznego języka, którym rośliny komunikują światu o swoich potrzebach. Dr hab. Hazem M. Kalaji, prof. SGGW z Wydziału Rolnictwa i Biologii SGGW dość dobrze poznał sposób odczytywania takiego języka i opracowuje system, dzięki któremu rośliny same mogą kontrolować warunki, w jakich żyją.

W SGGW powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

W SGGW powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Środki pochodzić będą z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020.

Ostatnie artykuły

Podejrzenie zmowy cenowej przy skupie wiśni i truskawek

Krajowa Rada Izb Rolniczych podejrzewa porozumienie podmiotów skupowych w regionie Przytyk – Potworów – Radzanów przy skupie papryki i owoców miękkich (truskawka, wiśnia).

Wiedza na temat rynku jabłek jest tak samo ważna jak umiejętność walki z parchem

W minionym tygodniu odbyła się międzynarodowa konferencja PROFIFRUIT – Zbiory jabłek 2020. Wraz z ekspertami z naszego kraju i zagranicy podsumowaliśmy sezon wegetacyjny w naszych sadach, a także w Niemczech, Włoszech, krajach Beneluksu, a także u sąsiadów na Wschodzie. Podjęliśmy również temat szacunków zbiorów, a także prognoz cenowych. Na prośbę czytelników publikujemy nagranie konferencji wraz z podziałem na poszczególne wypowiedzi.

Prezentacje odmian kapusty w Charsznicy

W Charsznicy - kapuścianej stolicy Polski, 13 września br. można było zobaczyć odmiany kapusty - zarówno te znane już i cenione przez producentów, jak i nowości firm nasiennych.