Strona główna Tagi Sggw

sggw

Na SGGW wymyślono żelki z warzyw

Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelków. Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz buraka, które wzbogaciły błonnikiem (inuliną) oraz ekstraktem polifenolowym z rośliny zwanej „dzikim ogórkiem” (Cyclanthera pedata).

Jednak „zły to ptak, co własne gniazdo kala…”

Na jednym z portali, dokładniej w jego ekonomicznej części pojawił się tekst na temat polskich truskawek, ich wartości odżywczych, zdrowotnych… („Zastanów się dwa razy, zanim zjesz truskawki. Ulubione owoce Polaków są nafaszerowane chemią”). Szkoda pisać więcej o tym materiale, na pewno pozbawionym fachowości i rzetelności… Najbardziej bolesne jest jednak to, że tekst został podparty wypowiedziami Kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego – niestety po zapoznaniu się z ich treścią – wątpliwego autorytetu. Ale do rzeczy… już i tak dość reklamy dla wspomnianej formy dziennikarskiej (bo dziennikarza obowiązuje rzetelność, sprawdzenie faktów, itp.).

Sygnał z serca rośliny

O tym, że rośliny przeprowadzają proces fotosyntezy, wiedzą wszyscy, podobnie jak to, że jego produktami są cukry i tlen. Dopiero od niedawna jednak wiemy, że fotosynteza jest rodzajem specyficznego języka, którym rośliny komunikują światu o swoich potrzebach. Dr hab. Hazem M. Kalaji, prof. SGGW z Wydziału Rolnictwa i Biologii SGGW dość dobrze poznał sposób odczytywania takiego języka i opracowuje system, dzięki któremu rośliny same mogą kontrolować warunki, w jakich żyją.

W SGGW powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

W SGGW powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Środki pochodzić będą z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020.

‘Chopin’ – nowa odmiana jabłoni z SGGW

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wyhodowano nową odmianę jabłoni - o nazwie ‘Chopin’ - poinformowała uczelnia na swojej stronie. Odmiana jest parchoodporna, nadaje się więc również do uprawy ekologicznej i amatorskiej. Owoce mają pojawić się na rynku za 3-4 lata.

XXI Dzień w Wilanowie

Deszcz i jesienny już chłód nie przeszkodziły Samodzielnemu Zakładowi Sadownictwa Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w zorganizowaniu kolejnego, XXI Dnia Otwartego Sadu Doświadczalnego w Wilanowie. Nie zawiedli też sadownicy – bez których, jak powiedział witając gości szef Zakładu, dr hab. Dariusz Wrona, prof. SGGW – ta impreza nie miałaby sensu.

Po ziemniaczaną wiedzę do Żelaznej

Firma Bayer oraz Rolniczy Zakład Doświadczalny SGGW w Żelaznej zapraszają na jubileuszowy XV Dzień Ziemniaka. Spotkania w Żelaznej tradycyjnie już są okazją do wzmacniania potencjału branży polskiego ziemniaka. Organizatorzy zadbali, aby tegoroczny program imprezy umożliwił osiągnięcie wymiernych efektów ekonomicznych w produkcji tego gatunku. Zaproszeni goście, m.in. z Holandii przedstawią nowości z technologii produkcji bulw zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i dla przetwórstwa.

SGGW wśród najlepszych

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego znalazła się na 34. miejscu wśród najlepszych światowych uczelni w dziedzinie rolnictwo i leśnictwo w rankingu QS World University Rankings serwisu TopUniversities.com. SGGW w ciągu ostatniego roku awansowała o kilkadziesiąt miejsc.

Prądem w owoce i warzywa

Mrożenie, suszenie, pasteryzacja? Naukowcy wciąż szukają nowych, doskonalszych metod zabezpieczających żywność przed zepsuciem. Jedną z nich jest wykorzystanie pola elektrycznego i ultradźwięków. Pole o odpowiednich parametrach może zabić bakterie, zmienić smak np. soku, pozyskać składniki odżywcze z warzyw.

Jubileusz prof. Jerzego Woyke

Profesor dr hab. Jerzy Woyke jest jedną z najbardziej rozpoznawanych postaci pszczelarskiego środowiska naukowego w świecie. Powszechnie szanowany i doceniany naukowiec jest profesorem nauk rolniczych, specjalistą w zakresie pszczelnictwa. Z okazji 90. urodzin Profesora pracownicy Pracowni Pszczelnictwa, Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW zorganizowali Jubileuszową Konferencję Naukową „90 lat z pszczołami przez świat”.