Strona główna Tagi Soki owocowe

soki owocowe

Polskie Smaki 2013

Na Praskiej Giełdzie Spożywczej przyznano statuetki Polski Smak dla wyrobów regionalnych. Jury wybrało pięciu zwycięzców – których produkty wyróżniają wyjątkowy smak, starannie dobrane składniki i tradycyjne receptury.

Jubileuszowe sympozjum

XVI Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS), połączone z obchodami jubileuszu 20-lecia tej organizacji, odbyło się 22–24 maja 2013 r. w Jachrance. Uczestniczyli w nim przedstawiciele instytucji państwowych, jednostek naukowo-badawczych oraz organizacji branży owocowo- warzywnej. Pierwszego dnia, podczas konferencji mówiono przede wszystkim o dotychczasowej działalności KUPS, natomiast drugiego informowano o sytuacji na krajowym oraz światowym rynku soków, nektarów i napojów owocowych (więcej czytaj w kolejnym nr „MPS SAD”).

Na soki

Przeciętny konsument uważa, że wszystko, co wygląda jak sok i smakuje jak sok, jest sokiem – to oczywiście nie jest prawda. Produkcja soków jest uregulowana przepisami, które określają, co można nazwać sokiem, nektarem, a co napojem owocowym.

Kaloryczność soków 100-procentowych – fakty i mity

Postrzeganie każdej grupy produktowej kształtuje się w oparciu o fakty potwierdzające jej wartość odżywczą i działanie na organizm człowieka, a także niestety w oparciu o mity – najczęściej krzywdzące, oparte na wiedzy sprzed wielu lat czy też na informacjach typu „głuchy telefon”. Jednym z takich mitów, krzywdzących kategorię soków, jest postrzeganie ich jako produktów kalorycznych, przyczyniających się do wzrostu nadwagi i otyłości w społeczeństwie.
 

Coraz mniej soków pijemy

Jak informuje Portal Spożywczy, soki, nektary oraz napoje owocowe to kategoria napojów, która w ujęciu ilościowym została najmocniej zredukowana w ciągu ostatnich trzech lat. W ubiegłym, 2012 roku kategoria ta wzrosła w ujęciu wartościowym, co bezpośrednio oznacza, że polscy konsumenci kupili mniej, ale za to drożej. Zdaniem Gazety Wyborczej, powodem był wzrost cen surowców.

Przychody wzrosną

W 2012 roku przychody ze sprzedaży Grupy Maspex Wadowice, jednej z największych polskich firm w Europie Środkowo - Wschodniej w segmencie produktów spożywczych, osiągnęły poziom 2, 912 mln zł. W porównaniu z rokiem ubiegłym to wzrost o 10 proc., czyli o prawie 270 milionów zł.

Soki – nie tylko z jabłek

Produkcja soków to obecnie modny kierunek działalności. Dużym zainteresowaniem cieszą się soki naturalnie tłoczone na zimno za pomocą pras taśmowych. Głównym i zarazem łatwo dostępnym surowcem do produkcji soków są jabłka. Należy jednak pamiętać, że nie jest to jedyny surowiec, który idealnie nadaje się do produkcji soków NFC (not from concentrate).

Nowe, zdrowe bo owocowe

Agros nova wypuszcza na rynek nowa linię syropów. Produkty te właśnie wchodzą na rynek i przez najbliższe dwa miesiące to ich wejście będzie wspierane przez kampanię reklamową – między innymi w internecie i środkach komunikacji miejskiej.
 

Spada spożycie soków w Niemczech i w Polsce

W Niemczech spada spożycie soków i napojów owocowych. W 2011 r. statystyczny Niemiec wypił ich 35 litrów, rok wcześniej - 36,3 litra. Mimo to Niemcy są największym konsumentem tych produktów w UE. Statystyczny Polak w ub.r. wypił 18 litrów soków i nektarów.

Nie tylko produkcja owoców

Większość gospodarstw sadowniczych w Polsce jest nastawiona na produkcję i sprzedaż owoców. Są jednak takie, gdzie tej aktywności towarzyszy coś więcej, np. mikroprzedsiębiorczość, czyli rodzaj najmniejszej i wciąż niedocenianej działalności gospodarczej. W gospodarstwie rodzinnym państwa Wasilewskich z Brzozowca (gm. Iłów) postawiono np. na produkcję soków.