Strona główna Tagi Spożycie warzyw

spożycie warzyw

Unijna konsumpcja owoców i warzyw nieznacznie wzrosła

Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Consumption Monitor” z danymi unijnymi dotyczącym wielkości spożycia owoców i warzyw w unijnej „28”. W roku 2013 średnio spożycie przypadające na 1 obywatela UE to 341,82 gramy. To o 5,6% więcej niż w roku 2012 ale o niecałe 2% mniej wobec średniej wielkości z lat 2008-2012.

Więcej owoców i warzyw w Norwegii

W minionym roku w Norwegii odnotowano aż 30% wzrost zbiorów owoców i 10% warzyw. W 2014 roku zbiory wszystkich warzyw zarówno tych gruntowych jak i spod osłon wyniosły 190,0 tys. ton, przy czym około 158,4 tys. ton stanowiły zbiory warzyw gruntowych, a pozostałe 31,0 tys. ton szklarniowych.

Marchew i jabłka – to najchętniej konsumują Szwajcarzy

Jak wynika z najnowszych danych, w minionym roku Szwajcarzy najchętniej konsumowali marchew, a tuż za nią pomidory oraz sałatę lodową. W 2014 roku konsumpcja marchwi wyniosła 8,23 kg na osobę, pomidorów – 7,82 kg, a sałaty 4,69 kg. Poza tymi trzema najchętniej spożywanymi warzywami powodzeniem cieszą się słodka papryka 4,23 kg, ogórki 3,72 kg, melony – 3,48 kg, cebula – 3,38 kg, cukinia – 3,18 kg oraz pomidory koktajlowe – 2,64 kg.

Brytyjczycy doceniają owoce i warzywa

Jak wynika z najnowszych badań, około połowa brytyjskich konsumentów nie ma nic przeciwko owocom i warzywom zniekształconym, ale za to o bardzo dobrej jakości. Lokalni konsumenci zdecydowanie chętniej by je kupowali niż obecnie, pod warunkiem jednak, że ich ceny będą z uwagi na drobne „ubytki” w wyglądzie nieco niższe od produktów kształtnych i trzymających standardy wizualne.

Czeski rynek warzyw i owoców

Jak wynika z najnowszych dostępnych danych, w minionym roku wzrosła w Czechach zarówno produkcja warzyw jak i owoców. Warzyw zebrano w sumie o prawie 7% więcej - około 177,0 tys. ton, a owoców o 7,2% - łącznie 151,7 tys. ton.

Włosi spożywają coraz mniej owoców i warzyw

Według włoskich źródeł w okresie ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest spadek w spożyciu owoców i warzyw przez Włochów. Z roku na rok jest ono coraz mniejsze i tendencja ta jest raczej stabilna. W roku 2000 jedno włoskie gospodarstwo domowe kupowało i spożywało średnio 461 kg owoców i warzyw rocznie, podczas gdy w roku 2013 było to 323 kg, co daje aż 138 kg spadek w przeciągu 13 lat.

Owoce i warzywa na zdrowie

Dieta bogata w różnego rodzaje owoce i warzyw zdecydowanie może przyczynić się do redukcji ryzyka udaru. Do takiego wniosku po przeprowadzeniu szeregu wieloletnich badań doszli naukowcy z ponad 20 uczelni, w tym ze Stanów Zjednoczonych, Europy oraz Azji. 
 

Francuski rynek warzyw

Jak informuje Agreste, w minionym roku we Francji zebrano łącznie 3,456 mln ton warzyw świeżych. Największe ilości stanowiła produkcja pomidorów – 581,0 tys. ton, następnie sałaty i cykoria– 311,0 tys. ton oraz marchew – 301,0 tys. ton, kalafiory – 283,0 tys. ton i melony – 268,0 tys. ton.

Rośnie spożycie warzyw i owoców w Rosji

W ciągu ostatnich 10 lat spożycie produktów tych kategorii w Rosji zwiększyło się dwukrotnie. W 2012 r. statystyczny Rosjanin zjadł 98,5 kg świeżych warzyw i 72,6 kg różnych owoców. W bieżącym roku spodziewany jest wzrost tego spozycia.