Francuski rynek warzyw

Jak informuje Agreste, w minionym roku we Francji zebrano łącznie 3,456 mln ton warzyw świeżych. Największe ilości stanowiła produkcja pomidorów – 581,0 tys. ton, następnie sałaty i cykoria– 311,0 tys. ton oraz marchew – 301,0 tys. ton, kalafiory – 283,0 tys. ton i melony – 268,0 tys. ton.

Pozostałe spore ilości zebranych warzyw to między innymi pozostałe endywia – 184,0 tys. ton, pory – 158,0 tys. ton oraz ogórki – 120,0 tys. ton i cukinia – 117,0 tys. ton. W analogicznym okresie minionego roku łączny wolumen eksportu świeżych warzyw to dokładnie 1,085 mln ton a wielkość importu – odpowiednio 2,161 mln ton. Tym samym w minionym roku mieliśmy do czynienia z deficytem w handlu zagranicznym na poziomie 1,076 mln ton. Łączna wartość wyeksportowanych warzyw to 1,120 mld euro a zaimportowanych – 2,015 mld euro. W sumie w eksporcie dominowały pomidory wynikiem 234,0 tys. ton oraz kalafiory – 158,0 tys. ton, marchew – 104,0 tys. ton i melony – 46,0 tys. ton. Pozostałe ilości wyeksportowane z Francji to cykoria i sałaty – 34,0 tys. ton, cukinia – 23,0 tys. ton oraz endywia – około 20,0 tys. ton. Najwięcej Francuzi zakupili natomiast również pomidorów – niecałe 560,0 tys. ton, a także po około 140,0 tys. ton cukinii i marchwi a także 173,0 tys. ton melonów.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolska zainteresowana współpracą z krajami muzułmańskimi
Następny artykułRosyjski import truskawek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.