Strona główna Tagi Szara pleśń

szara pleśń

Szara pleśń kapusty

Analiza sytuacji odnośnie dostępności fungicydów zarejestrowanych przeciwko szarej pleśni na kapuście głowiastej, nie wypada najgorzej. Liczba różnych środków pozwala na skuteczną (w miarę) ochronę, uwzględniającą przemienność stosowania specyfików. Zdecydowanie gorzej jest z ochroną kapusty pekińskiej.

Szara pleśń borówki pod kontrolą

Zwiększa się liczba środków ochrony roślin dopuszczonych do użycia na plantacjach borówki wysokiej. Na wniosek Stowarzyszenia Producentów Borówki Amerykańskiej została rozszerzona rejestracja fungicydu – Signum 33 WG.

Szara pleśń jabłek – chemiczne zwalczanie podczas kwitnienia

Skuteczna chemiczna ochrona jabłek przed szarą pleśnią jest już możliwa! 17 kwietnia minister rolnictwa podpisał rozszerzenie rejestracji środka Thiram Granuflo 80 WG, umożliwiając tym samym legalne użycie fungicydu do zwalczania grzyba Botrytis cinerea podczas kwitnienia jabłoni.

Szara pleśń jabłek – do opanowania

Od kilku lat walka z tą chorobą była dość trudna ze względu na brak fungicydów zarejestrowanych do ochrony jabłoni przed polifagicznym grzybem Botrytis cinerea – sprawcą szarej pleśni. W nadchodzącym sezonie sytuacja może się zmienić.

Choroby maliny „powtarzającej”

W przypadku malin owocujących wyłącznie na pędach tegorocznych, to jest odmian: ‘Polka’, ‘Polana’,‘Poranna Rosa’, ‘Pokusa’ i ‘Bristol’, presja ze strony agrofagów jest niższa niż w przypadku malin owocujących latem na pędach ubiegłorocznych. Pędy wyrastające latem są w znacznie mniejszym stopniu porażane przez grzyby Didymella applanata i Botrytis cinerea, powodujące zamieranie pędów, niż dwuletnie. Niestety szara pleśń oraz rdza maliny występują na nich i tak też było w tym roku – obie choroby notowaliśmy w dużym nasileniu.

Rak drzew owocowych i szara pleśń

Warunki atmosferyczne w tym i ubiegłym sezonie (szczególnie znaczne opady deszczu, lokalne podtopienia) miały duży wpływ na owocowanie i kondycję drzew. W sadach, w których przez dłuższy czas zalegała woda, u roślin wystąpiły zaburzenia fizjologiczne. Sytuacja ta przyczyniła się więc do porażenia drzew i owoców przez sprawców dwóch groźnych chorób – raka drzew owocowych i szarą pleśń.