Strona główna Tagi Szklarnie

szklarnie

Chmury nad chińskimi szklarniami

W jednej z chińskiej prowincji podłączono do aplikacji mobilnej „inteligentną” szklarnię o powierzchni 0,5 hektara. Teraz większość procesów - nawadnianie, nawożenie, monitorowanie temperatury i wilgotności - można kontrolować za pomocą smartfona.

Skonstruowano robota do zbioru pomidorów

Na tle rozgrywających się wśród plantatorów truskawek dramatów powodowanych brakiem rąk do pracy przy zbiorach nutkę optymizmu zawdzięczamy firmie Panasonic. Jej nowy model robota do zbiorów pomidorów w szklarniach ma interesujące parametry.

Rosja: produkcja warzyw szklarniowych rośnie o 40 procent

Od początku roku w Rosji zebrano 333 600 ton warzyw szklarniowych, co stanowi wzrost o 40,4% w porównaniu z tym samym okresem 2017 r.

Szklarnie w Holandii – mniej producentów, większa produkcja

Jak podaje CBS, holenderska rządowa agencja statystyczna, w latach 1980-2017 liczba producentów warzyw szklarniowych w Holandii spadła o 85% -  z prawie 8000 do 1261 w 2017 roku.

Największy rosyjski kompleks szklarniowy powstaje w okolicach Tuły

Największy rosyjski kompleks szklarniowy o powierzchni 80 ha powstanie w obwodzie tulskim - produkować się tam ma pomidory, ogórki i sałatę. Całoroczne obiekty będą wyposażone we wszystkie nowoczesne technologie szklarniowe.

18 ogórków i 70 rzodkiewek – warzywa zebrane na Antarktydzie

3,6 kilograma sałaty, 18 ogórków i 70 rzodkiewek - tyle świeżych warzyw badacz obecnie zbiera na Antarktydzie. Rośliny rosną w nowej szklarni w pobliżu niemieckiej stacji polarnej Neumayer III. Rozwijają się bez gleby, światła dziennego i pestycydów. Co kilka minut korzenie roślin są spryskiwane roztworem odżywczym.

Rosji wciąż daleko do samowystarczalności?

Jak podaje fruit-inform w 2017 r. Federacja Rosyjska była w stanie wyprodukować taką ilość warzyw szklarniowych, która zaspokajała 53 proc. potrzeb tego kraju. Oznacza to, że wciąż brakuje 1500 ha upraw szklarniowych, aby całkowicie zabezpieczyć popyt Rosjan.

Rosja: szkło nie wystarczy

Różne źródła podają dość jednobrzmiący komunikat: aktualnie (koniec roku 2017) na terenie Federacji Rosyjskiej pracuje około 2600 ha szklarni. Wiadomo też, że uprawia sie w nich przede wszystkim ogórki, pomidory zajmują drugą pozycję, inne uprawy maja marginalne znaczenie co do powierzchni pod szkłem. Rzadziej spotyka się informacje o technologiach produkcji.

Jeżyna spod szkła

Ten gatunek staje się coraz bardziej popularny, także poza naturalnym sezonem występowania - jest doceniany za swoje właściwości prozdrowotne przez konsumentów, a sieci handlowe chętnie oferują go podobnie jak maliny. Holendrzy szukają sposobów przedłużenia podaży tych jagód na cały rok. Izwiększają nasadzenia pod szkłem - szacuje się, że tym roku wzrosną one o 40%.

Szklarnie: gotowy produkt pakują roboty

W duńskim gospodarstwie szklarniowym w Odense, które produkuje zioła oraz rośliny ozdobne w doniczkach na powierzchni 120 tys. m kw. wykorzystywane są roboty. Usprawniają pracę i ograniczają koszty robocizny.