szparagi
Zbierają zielone szparagi nie tylko wiosną
W Polsce tylko do 20 czerwca można zbierać i spożywać świeże zielone szparagi. W Chinach natomiast, w niektórych regionach, w tym czasie zaczyna się już drugi zbiór wypustek. Co ciekawe zbiory są przeprowadzane trzykrotnie w ciągu roku, łącznie trwają do 250 dni.
Rekordowe wzrosty sprzedaży warzyw w W. Brytanii
Brytyjskie Tesco podało, że sprzedaż warzyw w tej sieci na terytorium macierzystego kraju zwiększa się w ostatnich latach średnio o 20% rocznie. W ostatnim dziesięcioleciu ten wzrost wyniósł 540%. Bardzo dobrze widać to na przykładzie szparagów.
Tegoroczne zbiory szparagów wcześniej niż zwykle
Dzięki cieplejszej niż w poprzednich latach wiośnie, tegoroczne zbiory szparagów w Polsce rozpoczęły się dwa tygodnie wcześniej - informują plantatorzy. Wielkość krajowej produkcji szacowana jest na 5 tys. ton. Większość szparagów zjadana jest w Polsce.
Niemiecki sezon szparagowy zakończony na sporym minusie
Ten rok był zbyt zimny i mokry dla szparagów, dlatego Bayerische Bauernverband (Bawarski Związek Rolników) stwierdza wyraźny spadek plonów.
Szparagi od A do Z
Ekonomika produkcji szparagów, zasady zakładania i nawadniania szparagarni oraz możliwości ochrony plantacji tych warzyw przed chorobami i szkodnikami to zagadnienia, o których dyskutowano podczas XVIII Konferencji Szparagowej, zorganizowanej w marcu w Sielinku w Wielkopolsce przez Polski Związek Producentów Szparaga, Katedrę Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Urząd Marszałkowski Województwa Poznańskiego oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
W tym roku mniejsze zbiory szparagów na Opolszczyźnie
Tegoroczne zbiory szparagów będą mniejsze - twierdzą producenci. Wskazują, że to przede wszystkim wina pogody, czyli długiej zimy, a teraz zimnych nocy i deszczy.
Oficjalne otwarcie sezonu szparagowego
Tradycyjnie już w stolicy Wielkopolski, w Hotelu Rzymskim pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga (PZPSz) oraz Uniwersytetu Przyrodniczego, Katedry Warzywnictwa w poniedziałek 13 maja odbyło się ogólnopolskie uroczyste otwarcie sezonu szparagowego 2013.
Szparagi o połowę droższe niż w ubiegłym roku
Opóźnione nadejście wiosny w tym roku ma znaczący wpływ na zbiory szparagów w Europie. Obecnie na rynek trafiają jedynie szparagi z upraw przyspieszonych, gdyż nie rozpoczęły się jeszcze zbiory z upraw tradycyjnych, stąd podaż tego warzywa jest niska a ceny wysokie.
Pierwsze prace w szparagarni
Nawożenie jest jedną z najważniejszych czynności wykonywanych wczesną wiosną w szparagarni, decydujących w istotnym stopniu o wielkości i jakości plonu. Podstawą do ustalenia wielkości dawek nawozów powinna być ocena zasobności gleby w składniki pokarmowe.
W Hiszpanii – leje
Także Hiszpanie mają poważne kłopoty z pogodą. W prowincji Granada nawalne deszcze szkodzą plantacjom truskawek i opóźniają początek zbiorów.