Oficjalne otwarcie sezonu szparagowego

Tradycyjnie już w stolicy Wielkopolski, w Hotelu Rzymskim pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga (PZPSz) oraz Uniwersytetu Przyrodniczego, Katedry Warzywnictwa w poniedziałek 13 maja odbyło się ogólnopolskie uroczyste otwarcie sezonu szparagowego 2013.

Marian Jakobsze – prezes związku – przekazywał, że bieżący sezon zbiorów pomimo jego około dwutygodniowego opóźnienia jest zdecydowanie korzystniejszy w porównaniu z minionym, ponieważ jakość wypustek jest bardzo dobra, a ceny i plonowanie roślin na przyzwoitym poziomie.

Prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski – honorowy członek PZPS – w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na trendy w produkcji oraz wykorzystaniu tego warzywa. Profesor zaznaczał, że w naszym kraju rośnie zainteresowanie szparagiem zielonym, którego udział w światowej produkcji jest dużo większy jak wypustek bielonych.

Andrzej Mainka – wiceprezes PZPSz – przypominał historię powstania i działalności związku, który w tym roku obchodzi 20-lecie istnienia, bowiem w marcu 1993 roku powstała grupa inicjatywna (Łukasz Horowski, Mikołaj Knaflewski oraz Andrzej Mainka), która za cel postawiła sobie utworzenie Związku Producentów Szparaga w Poznaniu. Związek skupia aktualnie ponad 50 liczących się producentów.

Otwarcie sezonu szparagowego połączone było z degustacją potraw ze szparagów. Wśród nich były np.: sałatka z kiszonych szparagów, oliwek z marynowanym czosnkiem i bazylią; Carpaccio z polędwicy wołowej z marynowanymi szparagami, szparagowa sakiewka z kurkami w śmietanie, zupa szparagowa z szynką i ogórkiem małosolnym itd.

Tekst i fot. M. Bartczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDżdżownice powstrzymują inwazje ślimaków
Następny artykułSad na trudnej glebie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.