Strona główna Tagi Uprawa warzyw

uprawa warzyw

Demo Farma warzywnicza – komunikat Timac Agro, 13.10.2020

W dzisiejszym komunikacie podsumowanie sezonu na Demo Farmie warzywniczej Timac Agro. W tym roku doświadczenia prowadzone były na 6 gatunkach warzyw: kapuście białej, ogórku gruntowym, cebuli, burak ćwikłowy, marchew i ziemniak. Więcej szczegółów w komunikacie.

GIS: ważne dla plantatorów i punktów skupu owoców i warzyw

W związku ze zbliżającym się sezonem zbioru owoców i warzyw, Główny Inspektor Sanitarny przypomina:

Egipt zbuduje szklarniowe mocarstwo

Władze Egiptu wspierane przez inwestorów z Hiszpanii oraz Chin rozpoczynają ambitny projekt budowy szklarni dla upraw warzyw.

Najlepsze stanowisko pod pomidory

Pomidor narażony jest na uszkodzenia wywołane różnymi agrofagami, dlatego tak ważne jest stosowanie prawidłowego płodozmianu, dzięki któremu można ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób czy szkodników. Dobrze wybrane stanowisko pod uprawę pozwoli zwiększyć potencjał plonotwórczy roślin pomidora.

Analiza gleby w uprawie kapusty się opłaca

Analiza ogrodnicza gleby to koszt około 50 zł/4 ha. Czas rozważyć wraz ze specjalistą firmy Timac Agro – Łukaszem Peroniem, czy opierając żywienie roślin na wynikach analizy chemicznej można zaoszczędzić na nawozach i zbilansować zawartość poszczególnych składników odżywczych w glebie w uprawie kapusty do przechowywania. 
 

Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku

Koryciny to wieś w województwie podlaskim, w której zlokalizowana jest firma Dary Natury oferująca szeroką gamę herbat, ziół, soków i innych produktów wytwarzanych na bazie surowców pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z upraw ekologicznych. Jak przekazywał jej właściciel, Mirosław Angielczyk, kontynuuje on działalność prowadzoną na tych terenach od wieków, z tym, że dawniej służyła ona lokalnej społeczności, a obecnie produkty z jego firmy znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą. 
 

Jaka jest sałata przyszłości?

40 lat temu w marketach na Zachodzie królowała sałata krucha Iceberg. 20 lat temu nie było jeszcze w ofercie gotowych mieszanek sałat, które teraz są standardem w supermarketach. Obecnie do trendów w ofercie można zaliczyć tzw. żywe sałaty – rośliny z korzeniami, które wciąż rosną i konsument może z nich sukcesywnie zbierać liście. Jaka będzie zatem sałata przyszłości? Czy zmieni się sposób jej uprawy?
 

Szparagom doskwiera brak… konkurencji

Zielone zaczynają wygryzać białe, upraw przybywa wolniej niż amatorów, a ceny biją rekordy. Producentom szparagów problemów można pozazdrościć - pisze "Puls Biznesu". 
 

Prawidłowe podejście do nawożenia warzyw

Podczas przedsezonowych spotkań branżowych wiele firm prezentowało ofertę nawozów do stosowania posypowego i dolistnego, zwracając uwagę nie tylko na zawartości składników pokarmowych, ale również na ważne zagadnienia związane z żywieniem roślin i dbałością o środowisko glebowe.