Szparagom doskwiera brak… konkurencji

Zielone zaczynają wygryzać białe, upraw przybywa wolniej niż amatorów, a ceny biją rekordy. Producentom szparagów problemów można pozazdrościć - pisze "Puls Biznesu". 
 
To jeden z nielicznych segmentów branży spożywczej, który nie mierzy się ani ze stagnacją konsumpcji, ani z niskimi cenami. W tym roku stawki na rynku szparagów były prawdopodobnie rekordowe – sięgały nawet 20 złotych za kilogram.
 
Kończący się sezon szparagowy przyniósł około 6 tys. ton towaru zebranego z 2 tys. hektarów – podaje Polski Związek Producentów Szparaga (PZPS). Marian Jakobsze, prezes PZPS, zastrzega, że na razie to tylko szacunki, ale branża urosła już na tyle, że chce się w końcu oficjalnie podliczyć.
 
– W kończącym się sezonie towar schodził na pniu, a chwilami wręcz ustawiały się kolejki – mówi szef PZPS, dodając, że popyt na szparagi wzrósł mocniej niż ich dostępność.
 
By sprostać coraz większemu apetytowi Polaków na szparagi, branża wspiera zakładanie i prowadzenie nowych plantacji.
Źródło: 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSejm znowelizował przepisy dotyczące obrotu ziemią rolną
Następny artykułOcieplenie – tak, ale embargo na żywność pozostaje

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.