Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku

Koryciny to wieś w województwie podlaskim, w której zlokalizowana jest firma Dary Natury oferująca szeroką gamę herbat, ziół, soków i innych produktów wytwarzanych na bazie surowców pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z upraw ekologicznych. Jak przekazywał jej właściciel, Mirosław Angielczyk, kontynuuje on działalność prowadzoną na tych terenach od wieków, z tym, że dawniej służyła ona lokalnej społeczności, a obecnie produkty z jego firmy znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą. 
 
Przedsiębiorczy właściciel prowadzi firmę od 26 lat i ciągle rozszerza asortyment oferowanych produktów. Część roślin nadal zbierana jest z naturalnych stanowisk, ale M. Angielczyk informował, że próbuje również zbierać nasiona niektórych gatunków i opracowuje technologie ich uprawy. Mówił, że taka działalność może być ciekawą alternatywną dla innych, często nieopłacalnych upraw rolniczych. Właściciel imponował wiedzą na temat wszechstronnego wykorzystania różnych gatunków roślin. Podkreślał, że udało mu się trafić z ofertą na rynek, który oczekuje naturalnych produktów i w tym upatruje sukcesu prowadzonej działalności.


Mirosław Angielczyk, właściciel firmy Dary Natury

 
To urokliwe miejsce firma Bejo Zaden wybrała na szkolenie pt. „Jak nowocześnie i zyskownie produkować warzywa metodami ekologicznymi w Polsce”. Ireneusz Ruciński reprezentujący tę firmę informował o nowościach w ofercie. W maju ubiegłego roku asortyment nasion warzyw Bejo Zaden wzbogacono o sałaty różnych typów, między innymi kruchą, masłową, batawską, a także dębolistną, i baby leaf. Ponadto I. Ruciński zapowiedział wprowadzenie dwóch mieszańcowych odmian pasternaku – Palace F1 i Picador F1, rozwój hodowli selera naciowego, brokułu gałązkowego i jarmużu. 
 
Prelegent wspomniał też o konceptach firmy polegających na promocji warzyw określonych odmian do produkcji zdrowych przekąsek. Chodzi o możliwość tworzenia tzw. wartości dodanej do produktu, aby umożliwić plantatorom zbyt warzyw po wyższej cenie. Niektóre z tych pomysłów są sprzedawane dużym firmom na wyłączność. Należy do nich np. cool wrap – do ich produkcji firma proponuje odmianę kapusty o bardzo słodkich, elastycznych liściach, która może zastępować naleśnik w przekąskach typu wrap. Kolejnym pomysłem jest świeża cebulka – to specjalne odmiany cebuli, które wyróżniają się kulistym kształtem główki i sztywnym, wyrównanym szczypiorem, a także delikatnym smakiem. Kohyspice – to propozycja kalarepy, pokrojonej w słupki, porcjowanej w opakowania, na których widoczne są postacie z kreskówek. Sposób ten zyskał już popularność w USA.

Marcin Moczulski z Bejo Zaden podkreślał, że firma jest liderem w produkcji nasion warzyw do upraw polowych i już od kilkunastu lat oprócz oferty dla producentów konwencjonalnych rozwija również dział Organic – zajmujący się propozycjami dla gospodarstw ekologicznych. W portfolio, które obejmuje około 50 gatunków warzyw firma ma ponad 1000 odmian, w tym 150 dostępnych w jakości ekologicznej. Prelegent przedstawił dane świadczące o rosnącym zapotrzebowaniu na żywność ekologiczną na świecie, nie tylko w najbogatszych krajach, ale również tych średnio zamożnych.


Team Bejo Zaden Poland: Aleksandra Pytkowska, (od lewej), Paweł Bednarek, Paweł Łukasiak, Paweł Glanowski, Marcin Moczulski, Jakub Pytkowski, Marcin Sondej, Ireneusz Ruciński oraz Grzegorz Pastuszka

  
Marek Krysztoforski z Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu zwracał uwagę na wiele ważnych aspektów w technologii uprawy roślin, decydujących o powodzeniu uprawy i uzyskiwaniu wysokich plonów. Podpowiadał, jak dbać o glebę, jak zwiększyć jej żyzność. 
 
Przed przestawieniem gospodarstwa z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną prelegent zalecał przede wszystkim wykonanie szczegółowej analizy gleby i doprowadzenie jej odczynu do poziomu optymalnego do planowanej uprawy oraz zwalczenie chwastów trwałych. Podpowiadał, że w ekologicznej uprawie roślin wymagających sporych dawek azotu warto wykorzystywać przedplon z koniczyny czerwonej oraz zastosować jeszcze obornik. Podkreślał też zalety stosowania roślin bobowatych drobnonasiennych, z tym, że zwrócił uwagę, że rośliny te muszą mieć czas na rozwój i nie powinno się ich zbyt wcześnie zaorać, żeby nie doprowadzić do strat azotu. M. Krysztoforski wyjaśniał również zasady ustalania prawidłowego płodozmianu.


Marek Krysztoforski z CDR w Radomiu

 
Dr Beata Studzińska, doradca ekologiczny, mówiła o uwarunkowaniach technicznych w produkcji warzyw. Podkreślała, że ważne jest nawadniane, dzięki któremu można zminimalizować ryzyko niskich plonów. Informowała też o potrzebie posiadania odpowiednich opryskiwaczy z dyszami, które zapewniają dobre pokrycie roślin cieczą, ponieważ większość środków ochrony roślin dozwolonych w ekologii to preparaty o działaniu kontaktowym. W ochronie przed chorobami i szkodnikami w uprawach ekologicznych szczególnie istotny jest monitoring i wykonywanie zabiegów zapobiegawczych. A podczas zwalczania chwastów ważny jest właściwy moment wykonywania uprawek, dobór odpowiedniego sprzętu, a także konsekwentne powtarzanie tych zabiegów.


Dr Beata Studzińska, doradca w rolnictwie ekologicznym

 
Piotr Huszcza z firmy NaturalCrop przedstawił produkty z oferty przeznaczone do stosowania w uprawach ekologicznych. Zachęcał do stosowania doglebowo nawozu Fertil C-N (40-12,5), który zawiera 12,5% azotu. Jest to produkt organiczny, który stymuluje namnażanie mikroorganizmów glebowych. Prelegent polecał nawóz dolistny – NaturalCrop SL, zawierający aminokwasy. Ponadto przedstawił produkt ZumbaPlant wspomagający zdrowy rozwój korzeni i części nadziemnej roślin, który zawiera szczepy Bacillus spp., Trichoderma spp. oraz grzyby mikoryzowe Glomus spp.

Piotr Huszcza z firmy NaturalCrop
 

Sprzedaż produktów odbywa się również w gospodarstwie


Uczestnicy szkolenia mieli okazję samodzielnie przygotować mieszanki ziół, oczywiście pod okiem eksperta

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKraje UE zatwierdziły zniesienie wiz dla Gruzinów
Następny artykułOd 30 marca wnioski o pomoc na restrukturyzację małych gospodarstw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.