Strona główna Tagi Wapa
Tag:

wapa

Prognozy zbiorów jabłek i gruszek w UE

Jak już informowaliśmy, WAPA - Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek - opublikowało w sierpniu prognozy tegorocznych zbiorów jabłek i gruszek w  krajach Unii Europejskiej oraz na świecie. Według nich produkcja jabłek w UE wzrośnie o 9% w porównaniu do ubiegłego roku, gruszek natomiast będzie mniej o 2% niż w roku ubiegłym.

Prognosfruit 2014 i pierwsze poważne prognozy

Mocno w cieniu rosyjskiego embarga przeszedł w Stambule coroczny, 38. Kongres Prognosfruit organizowany jak zawsze przez WAPA. Do Turcji przyjechali przedstawiciele około 260 organizacji zajmujących się rynkiem jabłek i gruszek. Natomiast dzisiaj, 14 sierpnia w Winnicy (Ukraina) rozpoczęła sie czwarta międzynarodowa konferencja "Jabłkowy biznes Ukrainy".  Poniżej dane udostępnione przez WAPA na ubiegłotygodniowym kongresie. 
 

Polska największym producentem jabłek w UE

Według najnowszej prognozy Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek (WAPA), zbiory jabłek w Unii Europejskiej w tym roku wyniosą prawie 10,8 mln ton i będą o 7 proc. wyższe niż w 2012 r. Najwięcej jabłek zbierze Polska - 3,2 mln ton.

Po kongresie Prognosfruit

Podczas obradującego w Pradze 37. kongresu Prognosfruit organizowanego przez WAPA podano pierwsze tegoroczne prognozy zbiorów jabłek i gruszek. Dotyczą one przede wszystkim państw Unii Europejskiej, ale także innych liczących się producentów tych owoców.

Prognozy plonów dla południowej półkuli

WAPA zaktualizowało swoje roczne prognozy plonów na nadchodzący na południowej półkuli sezon zbiorów.

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.