Strona główna Tagi Wapa
Tag:

wapa

Unijne zapasy jabłek i gruszek w kwietniu

Wyliczenia WAPA wskazują, że 1 kwietnia zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej wynosiły łącznie 2 057 882 tony. Gruszek było około dziesięciokrotnie mniej – 221 300 ton.

Stan zapasów unijnych jabłek i gruszek

Według najnowszych danych WAPA 1 grudnia 2016 roku łączna ilość magazynowanych w unijnych państwach jabłek wyniosła 4,902 mln ton wobec 5,101 mln ton w analogicznym okresie rok wcześniej. Gruszek – w przechowalniach było na początku grudnia minionego roku 827,7 tys. ton.

Znamy już prognozy zbiorów jabłek i gruszek w Europie

Nasz serwis jako pierwszy w Polsce publikuje dane, które podano dziś na konferencji Prognosfruit odbywającej się w Hamburgu. Organizacja World Apple and Pear Association (WAPA) zaprezentowała prognozy zbiorów jabłek i gruszek w 2016 r.  Dane dotyczące produkcji jabłek zostały zebrane z 21 państw członkowskich Unii Europejskiej, a gruszek z 19 państw.

Czerwcowy stan zapasów jabłek i gruszek w UE

WAPA zaprezentowała czerwcowy stan zapasów jabłek i gruszek w unijnych chłodniach. Na początku czerwca bieżącego roku łącznie w unijnych przechowalniach znajdowało się 782,8 tys. ton jabłek wobec 725,5 tys. ton w analogicznym okresie przed rokiem. W przypadku gruszek w tym samym okresie przechowywano 59,2 tys. ton owoców wobec 36,5 tys. ton na początku czerwca 2015 roku.

Zbiory jabłek i gruszek w USA

WAPA opublikowała najnowszą prognozę dotycząca zbiorów jabłek w minionym roku w Stanach Zjednoczonych. Według najnowszych danych w roku 2015 zebrane zostało około 4,943 mln ton jabłek, czyli o 4% mniej niż w roku 2014 kiedy to produkcja zamknęła się wolumenem – 5,131 mln ton.

Grudniowy stan zapasów jabłek i gruszek w UE

Według danych WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek), stan zapasów jabłek w unijnych chłodniach (na dzień 1 grudnia 2015 r.) wynosił ok. 5 mln ton i był o 1,4% niższy w porównaniu z zeszłorocznym rekordem w wysokości 5,12 mln ton. W grudniu ub.r. największe ilości jabłek przechowywano w Polsce – 1,5 mln ton oraz we Włoszech – 1,49 mln ton.

Prognosfruit: w Europie zbierzemy mniej jabłek

W tyrolskim  Merano (Włochy) trwa kolejny kongres Prognosfruit. Jak co roku jest to forum, na którym, miedzy innymi, przedstawia się pierwsze, wstępne prognozy dotyczące zbiorów jabłek i gruszek w Europie oraz w wybranych regionach świata. Naszą prezentację tych danych zaczynamy od krajów UE.
 

Prognosfruit – jaki będzie rynek jabłek w Europie?

Jak już informowaliśmy, we włoskim Merano trwa kongres Prognosfruit. To pierwsza okazja, by zapoznać się ze wstępnymi prognozami zbiorów jabłek i gruszek nie tylko w Europie, ale także w innych liczących się regionach produkcji tych owoców. Poniżej proponujemy krótki przegląd sytuacji na najbliższych nam rynkach – u dużych producentów jabłek w Unii Europejskiej.
 

Prognozy zbiorów gruszek na półkuli południowej

WAPA opublikowała najnowsze dane prognozujące zbiorów oraz wolumen eksportu gruszek w państwach półkuli południowej.

90 mln ton jabłek

Peter Beaven, przewodniczący Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek (WAPA) przemawiając na niedawno zakończonych targach Interpoma w Bolzano wyraził przekonanie, że wkrótce światowa produkcja jabłek osiągnie poziom 90 mln ton.

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.