Strona główna Tagi Warzywa polowe
Tag:

warzywa polowe

Oberżyna w uprawie polowej

Oberżyna należy do najbardziej ciepłolubnych warzyw. W naszych warunkach klimatycznych polecana jest przede wszystkim pod osłony, ale od kilku lat w najcieplejszych rejonach kraju z powodzeniem produkowana jest również na skalę towarową w polu. W Katedrze Warzywnictwa AR w Krakowie od czterech lat prowadzone są doświadczenia z polową uprawą tego warzywa, przy ścisłej współpracy z doświadczonym ogrodnikiem Marianem Skwirą z Mydlnik koło Krakowa (niektóre rezultaty tych badań zostały opisane m.in. w HO 7/2004).

Ostatnie artykuły

Aplikacja „Zgłoś szkodę rolniczą” – wprowadzanie zmian

Do 25 października br. każdy rolnik, który chce zmienić wniosek o oszacowanie strat spowodowanych przez suszę, może to zrobić klikając „wycofaj wniosek” lub „anuluj podpis”.

Załóż grupę i sięgnij po wsparcie

Od wczoraj (19 października) w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa można składać wnioski o wsparcie na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”.

Wtyk amerykański

W ostatnim czasie pojawiły się liczne doniesienia o występowaniu na budynkach, jak również w ich wnętrzach (parapety, okna, ściany), intrygująco wyglądających owadów. Budzą spore zainteresowanie, a często nawet zaniepokojenie, zwłaszcza gdy dostaną się do domu lub usiłują to zrobić.