Strona główna Tagi Warzywa polowe
Tag:

warzywa polowe

Cebuli najmniej od 12 lat

W krajach Unii Europejskiej zbiory cebuli okazały się w tym roku najniższe od 12 lat. Prawie wszędzie plony są niższe od średnich z ostatnich sezonów. W gronie największych producentów tego warzywa miały miejsca przetasowania.

Produkujemy mniej przetworów warzywnych

Według danych GUS krajowa produkcja mrożonych warzyw w dużych przedsiębiorstwach, od lipca do października 2018  roku zmniejszyła się łącznie o 20%, a marynat warzywnych o 33%.

Warzywa w Rosji tej jesieni droższe, niż w środku poprzedniej zimy

W październiku na rosyjskim rynku warzyw podstawowe gatunki z gruntu odkrytego były droższe, niż w roku ubiegłym. Co więcej – w pełni sezonu są droższe, niż ubiegłej zimy.

Warzywnicze Międzynarodowe Dni Otwarte w Holandii

Podczas dni otwartych w firmach hodowlano - nasiennych w Holandii, które już tradycyjnie od wielu lat odbywają się w 39. tygodniu roku, zaprezentowano szeroką ofertę odmian warzyw. Siedziby większości z nich zlokalizowane są w północnej części Holandii w niedalekiej odległości, dzięki temu jest ułatwione ich zwiedzanie.

Dzień Otwarty Warzyw Polowych w Dwikozach

26 sierpnia w Dwikozach odbył się Dzień Otwarty Warzyw Polowych, którego organizatorami było gospodarstwo Katarzyny i Adama Koczoskich oraz firma Bejo Zaden Poland. Współorganizatorami były firmy BASF, ICL, Intermag, Grupa Producentów Rozsad Krasoń, Grupa Mularski, Biopharmacotech.

GUS prognozuje niższe plony warzyw gruntowych i ziemniaków

Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się zmniejszenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu - pisze GUS w raporcie  „Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 r.” Również plony ziemniaków mają być niższe.

Agro Akademia BASF – tym razem w Ciechocinku

Kolejne z serii spotkań w ramach Agro Akademii BASF i partnerów zostało zorganizowane 15 lutego w Ciechocinku. Partnerem medialnym wszystkich organizowanych imprez jest m.in. firma Plantpress, wydawca miesięcznika „Warzywa” oraz właściciel portalu warzywa.pl. W spotkaniu w Ciechocinku wzięli udział plantatorzy zainteresowani przede wszystkim uprawą warzyw, które dostarczane są do zakładów przetwórczych. Tematyka wykładów dotyczyła ochrony, nawożenia oraz odmian w ofercie firm Hazera i HM. Clause.

W Czuszowie o problemach producentów warzyw

13 stycznia w Czuszowie (woj. małopolskie, pow. proszowicki) odbyła się konferencja rolno-warzywna. Wydarzenie zorganizowały hurtownia rolno-ogrodnicza Agro-Bet – Hubert Baranik oraz Ogólnopolski Związek Producentów Warzyw (OZPW). Tematem przewodnim spotkania było rolnictwo XXI w. – problemy i sukcesy.

W listopadowych „Warzywach” europejski rynek oraz pory

W listopadowym wydaniu „Warzyw” można przeczytać m.in. opinie specjalistów nt. sytuacji na europejskich rynkach warzyw. Informacje te zostały zebrane we wrześniu podczas Międzynarodowych Dni Otwartych firm hodowlano-nasiennych w północnej Holandii.

Trukwa – mało znane warzywo z Chin

Trukwa to warzywo dyniowate, zwane też gąbczakiem, mało znane w Polsce. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, a w Chinach było w uprawie już w 6 wieku naszej ery. Pierwsze doświadczenia z uprawą tego warzywa prowadzone w zachodniej części Polski są pomyślne.

Ostatnie artykuły

Iglasta piękność

Cedry należą do jednych z najładniejszych gatunków ozdobnych roślin iglastych. Dotychczas nie były one zbyt popularne w polskich ogrodach, bowiem obawiano się ich uszkodzenia przez mróz. Łagodniejsze obecnie zimy stwarzają jednak warunki do tego, aby drzewa te były sadzone częściej. Ich rozmnażaniem zajmują się już coraz częściej polskie szkółki roślin ozdobnych.

Zwycięski koleus

Niezależna, amerykańska organizacja All-America Selection, testująca odmiany przez wprowadzeniem ich do sprzedaży, co roku wyróżnia najlepsze kreacje. W ostatniej edycji konkursu zwyciężył koleus 'Beale Street' z grupy Main Street (hodowcą jest firma Dümmen Orange). Ta nowa odmiana, która będzie dostępna na rynku od 2020 r., jest pierwszą kreacją koleusa nagrodzoną przez AAS.

Ziemniaki jadalne – stały dodatek w miesięczniku Warzywa

Stałym dodatkiem w miesięczniku „Warzywa” jest dział poświęcony ziemniakom jadalnym.