Strona główna Tagi Warzywa polowe

warzywa polowe

Noworoczne spotkanie w Charsznicy

11 stycznia w Charsznicy odbyło się spotkanie dla plantatorów warzyw kapustnych zorganizowane przez firmy Hazera Poland, Centrum Ogrodnicze Jurek oraz AgroJurek przy współpracy z Bayer CropScience i Vigor.

Co poraża korzeń?

Pochmurne dni, wysoka wilgotność powietrza i długo utrzymująca się rosa na naci to czynniki sprzyjające infekcji i rozwojowi patogenów grzybowych oraz bakterii chorobotwórczych. Ponadto nieprawidłowy płodozmian, niedostateczne wyczyszczenie pola po uprawkach pożniwnych, błędy w nawożeniu również są powodem wystąpienia chorób naci i korzeni w dużym nasileniu.

Sposób na lśniące korzenie

Dobra jakość oferowanego towaru to klucz do znalezienia stałych odbiorców i utrzymania się na rynku. Jednym z elementów tworzących tę jakość jest odpowiednie przygotowanie warzyw do sprzedaży – oczyszczenie, kalibracja i pakowanie.

Profesjonaliści w produkcji marchwi

W Goczałkowicach-Zdroju, które od południowego wschodu otaczają pasma Beskidu a od północy rozległe Lasy Pszczyńskie i faliste płaskowyże; miejscowości, która jako jedna z dwóch w województwie śląskim ma status uzdrowiska, produkcja warzyw na dużą skalę prowadzona jest w gospodarstwach rodziny Dzidów, w tym Łukasza i Stanisława. Ich działalność skupiona jest głównie na produkcji marchwi.

Dzień Polowy Hazera

5 października na polach Małgorzaty i Adama Obiegałków oraz Jolanty i Radosława Staszaków w miejscowości Trzebisławki (gmina Środa Wlkp.) odbył się Dzień Polowy, którego organizatorami były firmy Hazera, Agromix i Awimex. Dla licznie przybyłych na spotkanie wielkopolskich producentów warzyw przygotowano pokazy poletek odmianowych, prezentację oferty handlowej współorganizatorów spotkania oraz doradztwo agrotechniczne.

Międzynarodowe Dni Otwarte – Rijk Zwaan

Od 15 września aż do  24 października w Fijnaart (Holandia) w stacji badawczej firmy Rijk Zwaan prezentowany jest prawie cały asortyment odmian warzyw polowych oferowanych przez spółkę. Przez 6 tygodni można oglądać rośliny uznanych  już odmian a także szereg nowych, prezentowanych pod numerami hodowlanymi.

Międzynarodowe Dni Otwarte Bejo Zaden

Od wtorku 23 września do soboty 27 września trwają Dni Otwarte firmy hodowlano-nasiennej Bejo Zaden. Spółka zaprosiła swoich klientów i zainteresowane osoby z branży do swojej siedziby w Warmenhuizen (Holandia), gdzie na polach demonstracyjnych prezentuje ofertę odmian warzyw oferowanych na całym świecie.

Międzynarodowe Dni Otwarte – Syngenta

Od 23 do 26 września w Holandii trwają Międzynarodowe Dni Otwarte firm hodowlano-nasiennych. Bogaty asortyment warzyw w Andijk prezentuje firma Syngenta. Kolekcja odmian m.in. kapust, kalafiorów, brokułów, sałat przyciągała wielu producentów z całego swiata.

Ekologiczne spotkanie warzywnicze

Firma Bejo Zaden Poland oraz Urszula i Piotr Osikowie, właściciele ekologicznego gospodarstwa warzywniczego z Woli Skromowskiej (woj. lubelskie) zorganizowali 18 września spotkanie dla plantatorów. Uczestniczyli w nim nie tylko producenci warzyw ekologicznych, ale również przedstawiciele niemieckiej firmy Oköhof, kontraktującej warzywa ekologiczne.

Świeże warzywa w środku miasta

Bezpośrednie sąsiedztwo miasta jest zagrożeniem dla funkcjonowania gospodarstwa, bo ogranicza jego rozwój. Jednak w przypadku gospodarstwa Marcelin-Tadzinek położonego w Białołęce na północno-wschodnich obrzeżach Warszawy, właściciele dobrze wykorzystali tę lokalizację i przygotowali atrakcyjną ofertę świeżych warzyw, na które nie brakuje im klientów.