Strona główna Tagi Włochy

włochy

Włosi spożywają coraz mniej owoców i warzyw

Według włoskich źródeł w okresie ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest spadek w spożyciu owoców i warzyw przez Włochów. Z roku na rok jest ono coraz mniejsze i tendencja ta jest raczej stabilna. W roku 2000 jedno włoskie gospodarstwo domowe kupowało i spożywało średnio 461 kg owoców i warzyw rocznie, podczas gdy w roku 2013 było to 323 kg, co daje aż 138 kg spadek w przeciągu 13 lat.

Włochy, wielki producent owoców i warzyw, musi wspierać ich konsumpcję

Jak informują włoskie źródła, Włochy to jeden z czołowych producentów owoców i warzyw zarówno w Europie, jak na świecie. Jak wynika z najnowszych danych kraj ten zbiera średniorocznie około 36,0 mln ton owoców i warzyw, z czego 22,0 mln to owoce, w tym około 4,0 mln ton to produkcja samych cytrusów, a około 14,0 mln ton to warzywa.

Zestawy do produkcji rzekomo włoskiego wina i sera pod lupą karabinierów

Sprzedawane w wielu krajach zestawy do domowej produkcji rzekomo włoskiego wina i serów to w Italii jedno z największych obecnie zmartwień służb, które stoją na straży oryginalnej, najwyższej klasy żywności. Plaga jej podróbek zdaje się nie mieć końca.

Więcej jabłek i gruszek we Włoszech

Z corocznymi zbiorami jabłek na poziomie około 2,0 mln ton Włochy stanowią około 20% w łącznych zbiorach tych owoców w UE 28. W roku 2013 zbiory te wyniosły 2,147 mln ton wobec 1,939 mln ton w roku 2012. Do bezpośredniej konsumpcji oraz na eksport we Włoszech kierowane jest corocznie około 80% lokalnych zbiorów, a w minionym roku było to dokładnie 86,5% to jest 1,857 mln ton jabłek, pozostała ilość jest zazwyczaj kierowana do przetwórstwa (około 300,0 tys. ton).

Włoski handel zagraniczny

Fruitimprese opublikował najnowsze dane dotyczące włoskiego handlu zagranicznego produktami ogrodnictwa za okres od stycznia do końca września bieżącego roku. W sumie w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy Włosi wyeksportowali 2,683 mln ton owoców i warzyw, a zaimportowali 2,489 mln ton.

„Choinkowy kryzys” we Włoszech

Naturalne choinki to coraz większa rzadkość we włoskich domach. Zrozpaczeni są ogrodnicy i właściciele szkółek leśnych, którzy notują gwałtowny spadek sprzedaży drzewek. Nieliczni Włosi, którzy je wybierają, kupują tylko najmniejsze okazy.

Włoski rynek jabłka

Pod koniec listopada br. ukazały się najnowsze dane dotyczące włoskich zbiorów jabłek. Łączne ich zbiory w roku 2013 to 2,107 mln ton wobec 1,939 mln ton w roku 2012 oraz 2,292 w roku 2011.

Podmorska bazylia i wino

Bazylia uprawiana w morzu na głębokości 9 metrów i wino musujące składowane 60 metrów poniżej lustra wody - w ten sposób we włoskiej Ligurii przygotowuje się z największym pietyzmem tamtejsze specjały. Morskie warunki zapewniają im wyjątkowe walory smakowe.

Włosi pokłócili się o reklamę pomidorów

Czy to prawda, że we Włoszech lepsze pomidory są z północy kraju, a gorsze z południa? - taką ogólnokrajową dyskusję wywołała kampania reklamowa wielkiego koncernu spożywczego, zachwalającego wyższość przecierów i sosów pomidorowych z północnych Włoch.

Koniec winobrania we Włoszech

We Włoszech zakończyło się tegoroczne winobranie. Jednocześnie do sprzedaży już trafiło czerwone młode wino Novello z najwcześniej zebranych winogron. Jego pojawieniu się nie nadaje się już jednak takiego rozgłosu, jak jeszcze kilka lat temu.