włochy
Nieco mniej jabłek we Włoszech
Według najnowszych danych Assomela (Zrzeszenie Producentów Jabłek), zbiory jabłek we Włoszech w roku 2016 – stan na koniec grudnia 2016 roku, oszacowano na około 2,262 mln ton wobec ubiegłorocznej ilości 2,279 mln ton.
Mróz niszczy wiele włoskich upraw warzyw
Fala mrozów, która w ostatnim tygodniu nawiedziła Europę, zaskoczyła producentów we Włoszech. Jak mówią – takiego mrozu nie widzieli od dziesięcioleci.
Dobre zbiory winogron we Włoszech
Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2016/2017 zbiory winogron we Włoszech wyniosą 1,0 mln ton – czyli o zaledwie 44,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie. Tym samym Włochy są największym unijnym producentem tych owoców. Włosi to nie tylko największy producent, ale i konsument winogron w UE 28 – w sezonie 2016/2017 poziom krajowego spożycia oszacowano na około 580,0 tys. ton.
Włochy: z czym do ludów?
A dokładniej: do których? – Proponuję rzucić okiem na włoską ofertę jabłek skierowaną na rynki, które bardzo w ostatnich latach zainteresowały naszych sadowników. Co doświadczeni w globalnym handlu Włosi zdołali tam ugrać? Jakimi „kartami” grają?
Spółdzielczość coraz silniejsza
We włoskim rolnictwie sektor spółdzielczy stale się rozwija. Najsilniejsze kooperatywy działają na północy kraju oraz na południowych krańcach włoskiego „buta”. Zyskują w eksporcie odrabiając straty w stosunku do silniejszego sektora spółek kapitałowych. Wśród spółdzielni te ogrodnicze są drugą co do potencjału branżą we Włoszech.
Trzęsienie ziemi oszczędziło kulinarny skarb Umbrii
Trzęsienie ziemi we Włoszech oszczędziło kulinarny skarb Umbrii – znaną i cenioną soczewicę z Castelluccio di Norcia, czyli miejscowości położonej k. Nursji. Osada została niemal doszczętnie zniszczona w kataklizmie, ale soczewica ocalała, bo już ją zebrano. Soczewica z Castelluccio, posiadająca unijny certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego, uważana jest za najlepszą odmianę tej rośliny strączkowej w całych Włoszech.
Co trzeci Włoch ze strachu eliminuje część żywności z diety
Co trzeci Włoch ze strachu rezygnuje z jedzenia niektórych produktów - to nowe, rosnące zjawisko odnotował związek rolników Coldiretti. Jego eksperci zauważyli, że wzrasta liczba konsumentów poszukujących „super- jedzenia”, czyli nadzwyczaj zdrowej żywności.
We Włoszech dzień obrony krajowej oliwy
Czwartek jest we Włoszech dniem krajowej oliwy z pierwszego tłoczenia. Ta inicjatywa producentów przy wsparciu ministerstwa rolnictwa ma na celu obronę tego produktu najwyższej jakości przed podróbkami, oszustwami i zalewem taniej oliwy z zagranicy.
W sadzie i szkółce Mazzoni Group
W Tresigallo, około 20 km na wschód od Ferrary (północna część Włoch, prowincja Emilia Romagna) znajduje się siedziba Mazzoni Group. Firma jest znana u nas przede wszystkim z oferty sadzonek truskawek (w Kodniu na Podlasiu pracuje spółka córka również zajmująca się tą produkcją) oraz drzewek dwuprzewodnikowych oferowanych pod zastrzeżoną marką Bibaum®. W połowie sierpnia z lubelskimi sadownikami z Grupy Producentów Stryjno Sad Sp. z o.o. miałem możliwość obejrzenia szkółki tych drzew oraz sadów.
Za dwa dni Macfrut 2016
Za dwa dni w Rimini (Włochy) odbędzie się 33. edycja międzynarodowych targów Macfrut. W dniach 14-16 września w obiekcie Rimini Expo Centre wystawiać się będzie na powierzchni 40 tys. m kw. ponad 1000 firm. Udział kupców przewidziany jest na ponad 1000.