Trzęsienie ziemi oszczędziło kulinarny skarb Umbrii

Trzęsienie ziemi we Włoszech oszczędziło kulinarny skarb Umbrii – znaną i cenioną soczewicę z Castelluccio di Norcia, czyli miejscowości położonej k. Nursji. Osada została niemal doszczętnie zniszczona w kataklizmie, ale soczewica ocalała, bo już ją zebrano. Soczewica z Castelluccio, posiadająca unijny certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego, uważana jest za najlepszą odmianę tej rośliny strączkowej w całych Włoszech.
Ten szlachetny, wyśmienity i dlatego też rozchwytywany w sklepach gatunek króluje na włoskich stołach podczas kolacji w Sylwestra. Włosi zjadają soczewicę zaraz po toaście o północy jako symbol dobrobytu i szczęścia.
 
Odmiana ta uprawiana jest na polach wokół małego miasteczka w Apeninach, które do niedzielnego wstrząsu o sile 6,5 liczyło 120 mieszkańców. Prawie wszyscy musieli je opuścić, bo ich domy legły w gruzach. Zostało tam tylko około 20 osób. Koczują w przyczepach i barakach.
 
Zbiory soczewicy z rejonu Nursji odbyły się zgodnie z kalendarzem, w sierpniu.
 
„Przeprowadzone zostaną kontrole w magazynach i sprawdzone będzie czy nie ma problemów z dystrybucją, ale tego klasycznego specjału górskiego rolnictwa, heroicznie wręcz uprawianego na 2 tys. hektarów na wysokości 1400 metrów nad poziomem morza wokół parku narodowego w Górach Sybillińskich nie powinno zabraknąć na przełomie roku” – powiedział Rolando Manfredini, ekspert do spraw jakości ze związku rolników Coldiretti. Mówiąc o „heroizmie” nawiązał do ekstremalnych warunków upraw na dużej wysokości.
 
Rocznie pochodzi z nich 1600 ton tego renomowanego gatunku, który małemu miasteczku położonemu w górach przyniósł wielką sławę. Odbywa się tam co roku procesja religijna, której uczestnicy proszą o wodę dla soczewicy.
 
Uprawy te to fragment dziedzictwa Umbrii – przypominają rolnicy.
 
“Nasze miasteczko zostało pogrzebane, ale my dalej będziemy siać, bo nie pozwolimy, żeby zupełnie umarło” – podkreślił jeden z tamtejszych rolników, cytowany w mediach. Wszyscy wyrażają nadzieję, że znany wszystkim przysmak pozwoli odrodzić się temu miejscu po kataklizmie.

za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFrancuski rynek kalafiorów 2016
Następny artykułSzpinak plus nanorurki równa się… wykrywacz min

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.