Strona główna Tagi żywność alternatywna
Tag:

żywność alternatywna

Coraz częściej sięgamy po super foods i zdrową żywność

Rynek zdrowej żywności choć rozwija się w Polsce dynamicznie, to wciąż stanowi tylko ułamek procenta rynku spożywczego. Na przeszkodzie szybszego rozwoju stoją przede wszystkim ceny produktów, czasem nawet dwukrotnie wyższe w stosunku do konwencjonalnej żywności. Rynek jednak będzie dynamicznie rósł – podkreślają przedstawiciele Purella Food. Wskazują na to przykłady z sąsiednich rynków. Kluczem do sukcesu jest edukacja konsumentów.

Konsumenci częściej szukają żywności ekologicznej i lokalnej

Producenci wyrobów ekologicznych, regionalnych i certyfikowanych mogą liczyć na promocję ze strony instytucji państwowych. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa powstały kilka tygodni temu z połączenia dwóch agencji rolnych i będzie wspierać zarówno rodzimych drobnych producentów, jak i prozdrowotne trendy w zachowaniach konsumentów, którzy coraz częściej odchodzą od produktów masowych.

Tania żywność – bardzo droga

Podczas berlińskiego Zielonego Tygodnia odbywa się bardzo wiele konferencji, seminariów, prezentacji – wśród nich widoczne są inicjatywy różnych organizacji ekologicznych, stowarzyszeń producentów żywności organicznej itp. Jedna z nich zaproponowała oryginalny system liczenia pełnych, uwzględniających obciążenie środowiska, kosztów żywności.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce wzrośnie

Wraz ze wzrostem zamożności Polaków rosną ich wydatki na wysokiej jakości żywność. Produkty ekologiczne i tradycyjne, choć droższe, cieszą się coraz większą popularnością. Za pięć lat mogą stanowić ponad 10 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej.

O badaniach żywności ekologicznej

Prestiżowe czasopismo naukowe „British Journal of Nutrition” opublikowało niedawno badanie dowodzące, że żywność ekologiczna znacząco różni się pod względem składu chemicznego od żywności konwencjonalnej. W międzynarodowym zespole badawczym koordynowanym przez prof. Carlo Leiferta z Uniwersytetu Newcastle (W. Brytania) znalazło się kilku polskich naukowców, m.in. prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z SGGW w Warszawie.

Rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną

W Trójmieście rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną. W maju będą otwarte dwa nowe bazary, na których swoje towary i produkty sprzedawać będą producenci i rolnicy z Pomorza. Organizatorem przedsięwzięcia są studenci.

Powołano izbę gospodarczą żywności naturalnej

Ponad 50 lokalnych przedsiębiorców, producentów, przetwórców i sprzedawców powołało w Gdańsku Pomorską Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Organizacja ma pomóc w promocji wytwarzanej żywności i w ubieganiu się o środki unijne.

Jedz lokalnie!

Na fali rosnącego zainteresowania Polaków zdrowym żywieniem powstał portal jedzlokalnie.pl. Umożliwi on każdemu odkrycie świeżych i smacznych produktów w najbliższej okolicy i nie tylko.

Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej

Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej "Natura Food", które w piątek 11 października rozpoczęły się w Łodzi. Według organizatorów to najważniejsza branżowa impreza w Polsce, dedykowana bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym.

Żywność alternatywna

Globalny wzrost ludności oraz wysokie ceny żywności to problemy, którymi zajmują się naukowcy z całego świata - pisze "The Guardian". Badacze szukają obecnie alternatywy dla tradycyjnych produktów spożywczych, aby znaleźć odpowiedź na globalne niedożywienie.

Ostatnie artykuły

Nagrody im. prof. Szczepana A. Pieniążka 2020

Podczas uroczystego otwarcia TSW 2020 po raz siódmy przyznane zostały Nagrody im. prof. Szczepana A. Pieniążka.

Jagodowe Trendy 2020

W Lublinie rozpoczęła się XVI Konferencja Sadownicza „Jagodowe Trendy 2020”.

Opłata cukrowa: uderzenie w polskich przedsiębiorców, sadowników i konsumentów

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków i 8 wiodących organizacji rolniczych w Polsce skierowało do Ministerstwa Zdrowia i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pismo, w którym sprzeciwia się nowej opłacie, w postaci podatku cukrowego od napojów. Zdaniem branży nowa danina jest szkodliwa dla sadowników, producentów oraz samych konsumentów.