Rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną

fot. P. Grel
W Trójmieście rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną. W maju będą otwarte dwa nowe bazary, na których swoje towary i produkty sprzedawać będą producenci i rolnicy z Pomorza. Organizatorem przedsięwzięcia są studenci.
Bazary niskoprzetworzonej żywności organizuje Koło Naukowe Strateg Uniwersytetu Gdańskiego (UG) w ramach projektu Bo Ze Wsi. Wystawcy proponują głównie żywność: pieczywo, owoce, warzywa, kozie sery, świeże zioła, wędzone ryby i wędliny.
 
Pierwszy bazar Bo Ze Wsi uruchomiono ponad rok temu w Oliwie. 1 maja rozpoczął działalność podobny bazar w Gdyni w Pomorskim Parku Naukowo-technologicznym, a w przyszłym tygodniu w hali Olivia w Gdańsku ma ruszyć „Bazar Natury”.
 
Jakub Pszczoła z koła naukowego działającego na wydziale zarządzania UG przekonuje, że bazary otwierane są na życzenie klientów. „Zauważyliśmy, że jest bardzo duże zapotrzebowanie i dużo mieszkańców – nie tylko z Gdańska, ale też z całego Trójmiasta i okolic – przyjeżdża do Oliwy, dlatego postanowiliśmy otworzyć bazar w Gdyni” – powiedział. Dodał, że w ciągu pięciu godzin bazar odwiedza ok. 500 klientów. Swoje produkty oferuje ok. 20 wystawców. Tyle samo sprzedających ma być początkowo też na gdyńskim bazarze.
 
Poinformował, że wystawcy sami zgłaszają się do koła naukowego, bo są zainteresowani sprzedażą swoich produktów na bazarach.
 
Lider projektu Bo Ze Wsi Damian Olszewski wskazał, że otwierany 8 maja „Bazar Natury” w hali Olivia ma być jednym z większych na Pomorzu. Na początku ma być ok. 25-30 wystawców, a docelowo – około 50. Wyjaśnił, że głównym celem organizowania bazarów jest wyeliminowanie pośredników w sprzedaży żywności i umożliwienie zakupu produktów bezpośrednio od lokalnych rolników i producentów.
 
W Gdańsku bazar czynny jest w co drugi piątek w godz. 14-19 w Domu Zarazy w Oliwie; w Gdyni ma działać zaś w każdy czwartek również w godz. 14-19. Również w czwartki ma być otwierany bazar w hali Olivia w Gdańsku. 

Za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwiętokrzyskie wykorzystało już 92 proc. z PROW 2007-13
Następny artykułWnioski o dopłaty bezpośrednie złożyła 1/3 uprawnionych rolników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.