Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej

fot. P. Grel
Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej "Natura Food", które w piątek 11 października rozpoczęły się w Łodzi. Według organizatorów to najważniejsza branżowa impreza w Polsce, dedykowana bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym.
W hali przy al. Politechniki wystawcy prezentują ofertę certyfikowanych produktów ekologicznych, żywność tradycyjną z oznaczeniami unijnymi i z oznaczeniami krajowych systemów jakości, produkty naturalne, nieprzemysłowe i o niskim stopniu przetworzenia.
 
Obecne są m.in. polskie firmy zajmujące się dystrybucją i konfekcjonowaniem żywności ekologicznej, producenci wędlin przygotowywanych według tradycyjnych receptur, firmy specjalizujące się w przetwórstwie i eksporcie runa leśnego czy producenci win ekologicznych oraz małe browary. W programie imprezy są także seminaria i prelekcje, m.in. na temat nisko przetworzonej żywności czy też handlu żywnością ekologiczną.
 
„Handel żywnością ekologiczną to poważny i trudny biznes. Z myślą o przedsiębiorcach z tej branży zaplanowaliśmy panel dyskusyjny, podczas którego właściciele i pracownicy sklepów z żywnością ekologiczną będą mogli podzielić się swoimi doświadczeniami z prowadzenia ekobiznesów” – powiedziała Agata Szczepaniak z Międzynarodowych Targów Łódzkich, które są organizatorami imprezy.
 
Krajem partnerskim tegorocznych targów są Węgry. Przedstawiciele tamtejszego sektora ekologicznego pokaują swoje produkty, a podczas seminariów i warsztatów przedstawią dorobek i doświadczenia węgierskiej branży ECO.
 
Podczas targów zaplanowano też m.in. warsztaty dla szefów kuchni i dzieci, pokazy kulinarne oraz konkursy. Rozstrzygnięty zostanie m.in. wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków” i konkurs kulinarny „Tradycyjne Smaki Regionu” dla uczniów szkół gastronomicznych z Łódzkiego.
 
Równolegle z „Natura Food” odbywają się Targi Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Swoją ofertę prezentują na nich producenci ekologicznych kosmetyków naturalnych, środków czystości do mycia, prania i sprzątania, a także dziecięcych ubrań z wysokiej jakości tkanin.
 
Honorowy patronat nad targami objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Województw RP oraz marszałek województwa i prezydent Łodzi. Targi „Natura Food” potrwają do niedzieli.
Za:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPół miliona ton
Następny artykułZ powodu niskich zbiorów ziemniaki mogą drożeć

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.