Strona główna Tagi żywność ekologiczna

żywność ekologiczna

Przed Wielkanocą rośnie popyt na bioprodukty

Przed świętami konsumenci chętniej sięgają po lepszej jakości i jednocześnie droższe artykuły spożywcze. To powoduje, że rośnie sprzedaż produktów ekologicznych.

Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej

Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld złotych - informuje "Rzeczpospolita".

Tania żywność – bardzo droga

Podczas berlińskiego Zielonego Tygodnia odbywa się bardzo wiele konferencji, seminariów, prezentacji – wśród nich widoczne są inicjatywy różnych organizacji ekologicznych, stowarzyszeń producentów żywności organicznej itp. Jedna z nich zaproponowała oryginalny system liczenia pełnych, uwzględniających obciążenie środowiska, kosztów żywności.

Żywność ekologiczna to też luksus?

Większość Polaków kupuje luksusową żywność raz na miesiąc lub rzadziej. Konsumentów odstrasza potencjalna cena produktów (77 proc.), ograniczona dostępność (21 proc.) oraz niewiedza na temat ich przygotowywania (17 proc). - wynika z badań przeprowadzonych przez grupę IQS na zlecenie Lidl Polska.

Rynek produktów ekologicznych w Polsce rośnie w tempie 20 procent

Polski rynek produktów ekologicznych wyceniany jest na 600-650 mln złotych. Mimo 20-proc. wzrostów jego udział w całym ryku spożywczym to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie jest on dziesięciokrotnie większy, a dynamika wzrostu nie słabnie.
 

Nowe zasady produkcji ekologicznej do ustalenia z PE

Unijni ministrowie rolnictwa osiągnęli we wtorek w Luksemburgu porozumienie w sprawie przepisów dla produkcji ekologicznej. Mają one uprościć system oraz przyczynić się do wzrostu tego sektora, którego produkcja w ostatnim 10-leciu w UE zwiększyła się czterokrotnie.

Bez porozumienia w sprawie rolnictwa ekologicznego

Ministrowie rolnictwa krajów UE nie doszli do porozumienia w sprawie zmian regulacji żywności ekologicznej - poinformował w poniedziałek Janis Duklavs, minister rolnictwa przewodniczącej obecnie posiedzeniom Rady UE Łotwy. Ministrowie wrócą do tematu w czerwcu.

Polska przeciw propozycji KE w sprawie żywności ekologicznej

Polska nie popiera proponowanych przepisów unijnych dotyczących żywności ekologicznej w ich obecnym kształcie - oświadczył w Brukseli minister rolnictwa Marek Sawicki przed spotkaniem szefów resortów rolnictwa państw UE.

World Food w Warszawie po raz drugi

W czwartek 16 kwietnia zakończyły się trwajęce 3 dni Targi Żywności i Napojów World Food Warsaw. Hale warszawskiego centrum Expo XXI odwiedziła duża liczba osób, wielu profesjonalistów prowadziło rozmowy handlowe, a chętni mogli także uczestniczyć w panelu konferencyjnym.

Ekologiczna żywność z Polski

Bardzo perspektywicznymi rynkami dla producentów zdrowej żywności są Japonia, Singapur i Stany Zjednoczone. Mieszkańcy tych krajów coraz częściej zaczynają zwracać uwagę na to, jaka żywność trafia na ich stoły. Japoński rynek już podbija polski sok z aronii. Dużym zainteresowaniem cieszą się także warzywa pochodzące z polskich naturalnych upraw.