Strona główna Tagi żywność ekologiczna

żywność ekologiczna

Rośnie rynek produktów ekologicznych w UE

Coraz więcej unijnych obywateli docenia żywność ekologiczną, co wyraża się w rosnących zakupach takich produktów. W 2014 r. rynek sprzedaży produktów ekologicznych w UE wzrósł o 7,4 proc. i osiągnął około 23,9 mld euro. W Polsce oszacowano go na 700 mln zł.

Ekologiczne WorldFood Warsaw

W 2017 roku wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce może przekroczyć 1 miliard złotych. Nic dziwnego, że strefa EcoFood oraz  liczne panele dyskusyjne i konferencje poświęcone tej tematyce odbywające się podczas targów WorldFood Warsaw budziły duże zainteresowanie odwiedzających.

Przed Wielkanocą rośnie popyt na bioprodukty

Przed świętami konsumenci chętniej sięgają po lepszej jakości i jednocześnie droższe artykuły spożywcze. To powoduje, że rośnie sprzedaż produktów ekologicznych.

Żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej

Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld złotych - informuje "Rzeczpospolita".

Tania żywność – bardzo droga

Podczas berlińskiego Zielonego Tygodnia odbywa się bardzo wiele konferencji, seminariów, prezentacji – wśród nich widoczne są inicjatywy różnych organizacji ekologicznych, stowarzyszeń producentów żywności organicznej itp. Jedna z nich zaproponowała oryginalny system liczenia pełnych, uwzględniających obciążenie środowiska, kosztów żywności.

Żywność ekologiczna to też luksus?

Większość Polaków kupuje luksusową żywność raz na miesiąc lub rzadziej. Konsumentów odstrasza potencjalna cena produktów (77 proc.), ograniczona dostępność (21 proc.) oraz niewiedza na temat ich przygotowywania (17 proc). - wynika z badań przeprowadzonych przez grupę IQS na zlecenie Lidl Polska.

Rynek produktów ekologicznych w Polsce rośnie w tempie 20 procent

Polski rynek produktów ekologicznych wyceniany jest na 600-650 mln złotych. Mimo 20-proc. wzrostów jego udział w całym ryku spożywczym to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie jest on dziesięciokrotnie większy, a dynamika wzrostu nie słabnie.
 

Nowe zasady produkcji ekologicznej do ustalenia z PE

Unijni ministrowie rolnictwa osiągnęli we wtorek w Luksemburgu porozumienie w sprawie przepisów dla produkcji ekologicznej. Mają one uprościć system oraz przyczynić się do wzrostu tego sektora, którego produkcja w ostatnim 10-leciu w UE zwiększyła się czterokrotnie.

Bez porozumienia w sprawie rolnictwa ekologicznego

Ministrowie rolnictwa krajów UE nie doszli do porozumienia w sprawie zmian regulacji żywności ekologicznej - poinformował w poniedziałek Janis Duklavs, minister rolnictwa przewodniczącej obecnie posiedzeniom Rady UE Łotwy. Ministrowie wrócą do tematu w czerwcu.

Polska przeciw propozycji KE w sprawie żywności ekologicznej

Polska nie popiera proponowanych przepisów unijnych dotyczących żywności ekologicznej w ich obecnym kształcie - oświadczył w Brukseli minister rolnictwa Marek Sawicki przed spotkaniem szefów resortów rolnictwa państw UE.