Strona główna Tagi żywność ekologiczna
Tag:

żywność ekologiczna

Nowe standardy w produkcji żywności

Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.

Czym według Polaków jest eko-konsumpcja?

Z najnowszego raportu agencji badawczej IMAS „Żywność ekologiczna w Polsce 2019”* wynika, że żywność ta posiada sporą grupę konsumentów (27% deklaruje, że kupuje ją przynajmniej raz w tygodniu), jednak nadal pojęcie to jest rozumiane bardzo niejednoznacznie.

Żywność ekologiczna w szkołach w Tarnogrodzie

Rolnicy ekologiczni odwiedzają kolejne województwa, by propagować rolnictwo ekologiczne, informować o nim, dzielić się wyprodukowaną żywnością, zbierać opinie konsumentów, ale i edukować najmłodsze pokolenia.

„Ekościema”, czyli uważajmy na produkty i usługi „bio”

Za produktem "eko" czy "bio" nie zawsze kryje się produkt przyjazny dla środowiska. O tym, czym jest zjawisko zwane "greenwashingiem", jak je rozpoznać i się go wystrzegać, opowiada dr Agata Rudnicka z Uniwersytetu Łódzkiego.

NIK: rolnictwo ekologiczne to niewykorzystywana szansa Polski

Polska ma potencjał, by stać się dużym graczem na rynku żywności ekologicznej. Tak się jednak nie dzieje, a produkty wytworzone w naszym kraju wykorzystywane są z zyskiem głównie przez zagraniczne firmy. Jak to zmienić? NIK przygotowuje na ten temat raport i zaprasza do współpracy zewnętrznych ekspertów.

BIOContracting w Nadarzynie

Od 18 do 20 maja w centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się druga edycja Targów BIOContracting. Impreza była skierowana do producentów żywności ekologicznej, a także właścicieli sklepów, hurtowni czy restauracji zainteresowanych certyfikowanymi produktami. Organizatorzy targów podkreślali, że stawiają wyłącznie na produkty posiadające certyfikat ekologiczny.

Parlament Europejski za produkcją organiczną

Parlament Europejski 466 głosami "za", przy 124 głosach "przeciw" i 50 wstrzymujących się przyjął nowe rozwiązania dotyczące organicznej (ekologicznej) produkcji. Ma to zapewnić, między innymi, dostęp do unijnego rynku importowanych produktów tylko najwyższej jakości. Po zatwierdzeniu przez Komisję Europejską pakiet ten wejdzie w życie 1 stycznia 2021 roku.

Żywność ekologiczna: PE wzmacnia unijne przepisy

Nowe zasady zapewniające sprzedaż żywności ekologicznej najwyższej jakości w UE oraz wspomagające organiczną produkcję, przyjął w czwartek 19 kwietnia Parlament Europejski.

Nowe zasady dla żywności ekologicznej w UE

Parlament Europejski chce wprowadzić zestaw ogólnounijnych przepisów obejmujących cały sektor rolnictwa ekologicznego w UE. Posłowie będą debatować nad nowymi przepisami we wtorek 17 kwietnia. Głosowanie zaplanowano 18 kwietnia. Po formalnym przyjęciu przez Parlament i państwa członkowskie nowe rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r.

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie nadal rośnie

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie wygenerowała sprzedaż o wartości 33,500 milionów euro w 2016 r .; o 11,4% więcej niż rok wcześniej. 30,700 milionów euro z tego to konsumpcja w UE, która jest drugim najważniejszym rynkiem produktów ekologicznych po Stanach Zjednoczonych.

Ostatnie artykuły

Rośliny na miarę naszych czasów

Lata w Europie są coraz gorętsze i suchsze, co ma wpływ także na "zieloną" branżę. Konsumenci poszukują roślin, które są w stanie przetrwać letnie, a nawet wiosenne fale ciepła i nie mają wygórowanych potrzeb wodnych. Z tego względu coraz częściej prowadzone są badania mające na celu wytypowanie gatunków i odmian wytrzymałych na dynamicznie zmieniające się warunki klimatyczne.

Przetwory – lato zamknięte w szkle

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z późną jesienią, zimą, wczesną wiosną. Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mogliśmy się cieszyć smakiem i walorami naszych polskich superowoców. Czy nastanie jesieni oznacza, że na długie miesiące musimy pożegnać się z ich smakiem? Czy polskie owoce jagodowe musimy zamienić na owoce z importu? Odpowiedź brzmi: nie, o ile znajdziemy je na sklepowych półkach i będziemy potrafili docenić ich wartości dla naszego zdrowia.

Ponownie na sprzedaż gospodarstwo sadownicze o powierzchni 180 hektarów

Na sprzedaż zostało ponownie wystawione gospodarstwo sadownicze znajdujące się w miejscowości Lipowa w gminie Opatów (woj. świętokrzyskie) o łącznej powierzchni 184,42 ha. Cena wynosi 22 500 000 zł.