1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi żywność ekologiczna
Tag:

żywność ekologiczna

Nowe standardy w produkcji żywności

Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.

Czym według Polaków jest eko-konsumpcja?

Z najnowszego raportu agencji badawczej IMAS „Żywność ekologiczna w Polsce 2019”* wynika, że żywność ta posiada sporą grupę konsumentów (27% deklaruje, że kupuje ją przynajmniej raz w tygodniu), jednak nadal pojęcie to jest rozumiane bardzo niejednoznacznie.

Żywność ekologiczna w szkołach w Tarnogrodzie

Rolnicy ekologiczni odwiedzają kolejne województwa, by propagować rolnictwo ekologiczne, informować o nim, dzielić się wyprodukowaną żywnością, zbierać opinie konsumentów, ale i edukować najmłodsze pokolenia.

„Ekościema”, czyli uważajmy na produkty i usługi „bio”

Za produktem "eko" czy "bio" nie zawsze kryje się produkt przyjazny dla środowiska. O tym, czym jest zjawisko zwane "greenwashingiem", jak je rozpoznać i się go wystrzegać, opowiada dr Agata Rudnicka z Uniwersytetu Łódzkiego.

NIK: rolnictwo ekologiczne to niewykorzystywana szansa Polski

Polska ma potencjał, by stać się dużym graczem na rynku żywności ekologicznej. Tak się jednak nie dzieje, a produkty wytworzone w naszym kraju wykorzystywane są z zyskiem głównie przez zagraniczne firmy. Jak to zmienić? NIK przygotowuje na ten temat raport i zaprasza do współpracy zewnętrznych ekspertów.

BIOContracting w Nadarzynie

Od 18 do 20 maja w centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się druga edycja Targów BIOContracting. Impreza była skierowana do producentów żywności ekologicznej, a także właścicieli sklepów, hurtowni czy restauracji zainteresowanych certyfikowanymi produktami. Organizatorzy targów podkreślali, że stawiają wyłącznie na produkty posiadające certyfikat ekologiczny.

Parlament Europejski za produkcją organiczną

Parlament Europejski 466 głosami "za", przy 124 głosach "przeciw" i 50 wstrzymujących się przyjął nowe rozwiązania dotyczące organicznej (ekologicznej) produkcji. Ma to zapewnić, między innymi, dostęp do unijnego rynku importowanych produktów tylko najwyższej jakości. Po zatwierdzeniu przez Komisję Europejską pakiet ten wejdzie w życie 1 stycznia 2021 roku.

Żywność ekologiczna: PE wzmacnia unijne przepisy

Nowe zasady zapewniające sprzedaż żywności ekologicznej najwyższej jakości w UE oraz wspomagające organiczną produkcję, przyjął w czwartek 19 kwietnia Parlament Europejski.

Nowe zasady dla żywności ekologicznej w UE

Parlament Europejski chce wprowadzić zestaw ogólnounijnych przepisów obejmujących cały sektor rolnictwa ekologicznego w UE. Posłowie będą debatować nad nowymi przepisami we wtorek 17 kwietnia. Głosowanie zaplanowano 18 kwietnia. Po formalnym przyjęciu przez Parlament i państwa członkowskie nowe rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r.

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie nadal rośnie

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie wygenerowała sprzedaż o wartości 33,500 milionów euro w 2016 r .; o 11,4% więcej niż rok wcześniej. 30,700 milionów euro z tego to konsumpcja w UE, która jest drugim najważniejszym rynkiem produktów ekologicznych po Stanach Zjednoczonych.

Ostatnie artykuły

Uprawa winorośli – Pakiet „Winorośl i winnica” PLANTPRESS

W pakiecie dowiesz się miedzy innymi: szczegółowe zalecenia dotyczące zwalczania patogenów, szkodniki powodujące straty ekonomiczne w uprawach winorośli obejmujące nazwy zoocydów i fungicydów, wymagania klimatyczne i siedliskowe, odmiany, fazy rozwojowe będą zilustrowane rysunkami.

Ceny truskawek 2020: Dobry popyt na Broniszach

Wczoraj na Broniszach popyt na truskawki był na dobrym poziomie. Cena truskawek wysokiej jakości utrzymywała się na poziomie około 20 złotych za kilogram.

W najnowszym MPS SAD 6/2020

W nowym numerze omawiany jest między innymi temat nawadniania roślin sadowniczych, a także szkodników drzew owocowych, z którymi mamy do czynienia latem. Dodatkowo poruszamy temat wapnia, który odgrywa ważną rolę w budowaniu potencjału przechowalniczego jabłek.