Strona główna Tagi żywność ekologiczna

żywność ekologiczna

World Food w Warszawie po raz drugi

W czwartek 16 kwietnia zakończyły się trwajęce 3 dni Targi Żywności i Napojów World Food Warsaw. Hale warszawskiego centrum Expo XXI odwiedziła duża liczba osób, wielu profesjonalistów prowadziło rozmowy handlowe, a chętni mogli także uczestniczyć w panelu konferencyjnym.

Ekologiczna żywność z Polski

Bardzo perspektywicznymi rynkami dla producentów zdrowej żywności są Japonia, Singapur i Stany Zjednoczone. Mieszkańcy tych krajów coraz częściej zaczynają zwracać uwagę na to, jaka żywność trafia na ich stoły. Japoński rynek już podbija polski sok z aronii. Dużym zainteresowaniem cieszą się także warzywa pochodzące z polskich naturalnych upraw.

Unijna produkcja ekologiczna

W uzupełnieniu podanej przez nas 29 marca informacji PAP o produkcji ekologicznej - dzisiaj garść danych zebranych przez FAMMU/FAPA z terenu Unii Europejskiej.

Rośnie produkcja żywności ekologicznej

Wartość produkcji ekologicznej na świecie szacowana jest na 55 mld euro (2013 r.), liderem są Stany Zjednoczone, które wytwarzają 43 proc. ekologicznej żywności. Polska na razie jest daleko w tyle.

Polacy chcą jeść zdrowo

W ciągu ostatniego roku popyt na żywność ekologiczną wzrósł o 20 proc. Przybyło więc certyfikowanych gospodarstw rolnych, które mogą produkować tego typu żywność. Zwiększyła się także liczba przetwórców i handlowców działających w tej branży. Polska ma szansę stać się liderem w ekoprodukcji. Wartość tego rynku szacowana jest już na 700 mln zł.

W Unii nie ma zgody w sprawie żywności ekologicznej

Kraje UE nie osiągną do maja porozumienia ws. przepisów dla ekologicznej produkcji żywności - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki. Bardziej optymistyczna jest sprawująca właśnie prezydencję Łotwa, według której do ustalenia zostały tylko kwestie techniczne.

Rynek Eko bije rekordy

Rynek żywności ekologicznej wzrośnie w 2015 o rekordowe 130 mln PLN i osiągnie wartość około 770 mln PLN (w cenach detalicznych). Dynamika rozwoju z roku na rok rośnie i już za 2 lata wartość całego rynku powinna przekroczyć 1 mld PLN – wynika z analizy Spółki Bio Planet, lidera w produkcji i dystrybucji produktów ekologicznych w Polsce.

Polska eko żywność będzie promowana na zagranicznych rynkach

Agencja Rynku Rolnego podpisała umowę z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i
Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia". Umowa ma tytuł „Ekoeuropa - Jakość i Tradycja" i dotyczy realizacji trzyletniej kampanii promującej ekożywność w USA, Japonii i Singapurze.

Targi Natura Food 2014

3-5 października w Łodzi odbędzie się siódma edycja największych targów żywności ekologicznej i regionalnej – Natura Food 2014. Impreza kierowana jest głównie do osób zajmujących się branżą spożywczą: rolników, producentów, przetwórców, dystrybutorów i hurtowników żywności wysokiej jakości z Polski i zagranicy.

Ekologiczna żywność znajduje coraz więcej nabywców

Wartość rynku produktów ekologicznych wynosi 600-650 mln zł., co stanowi zaledwie 0,3 proc. rynku spożywczego. Jak prognozuje jednak spółka Bio Planet będziemy kupować coraz więcej taki artykułów. Do 2022 roku ich sprzedaż będzie rosnąć o około 20 proc. rocznie.