Strona główna Tagi żywność

żywność

Ponad połowa uczniów wyrzuca kanapki

Więcej niż połowa kanapek, które zabierają z domu uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów, ląduje w koszu na śmieci - ocenili nauczyciele, biorący udział w badaniu Millward Brown o marnowaniu żywności. Według ankietowanych pedagogów, winę za to ponoszą słodycze i przekąski. Badanie o nazwie Talent do niemarnowania - którego wyniki udostępniono - zostało przeprowadzone w styczniu 2014 r. na reprezentatywnej próbie 1000 nauczycieli.
 

Wiejską żywność coraz częściej można zamówić przez internet

Ekologiczna lub od zaprzyjaźnionego rolnika ze wsi, bez szkodliwych środków chemicznych – takiej żywności coraz częściej poszukują mieszkańcy dużych miast. Dlatego powstaje coraz więcej internetowych sklepów, oferujących zdrową żywność z dostawą do domu. W większości miast przynajmniej raz w miesiącu można także pojechać na targ ze zdrową żywnością.

Powołano izbę gospodarczą żywności naturalnej

Ponad 50 lokalnych przedsiębiorców, producentów, przetwórców i sprzedawców powołało w Gdańsku Pomorską Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Organizacja ma pomóc w promocji wytwarzanej żywności i w ubieganiu się o środki unijne.

Mała bioróżnorodność zagraża bezpieczeństwu żywności

Obecnie uprawianych jest mniej gatunków roślin niż 50 lat temu, co może stanowić zagrożenie dla światowego bezpieczeństwa żywności - wykazało międzynarodowe badanie opisane w magazynie "PNAS".

Jedz lokalnie!

Na fali rosnącego zainteresowania Polaków zdrowym żywieniem powstał portal jedzlokalnie.pl. Umożliwi on każdemu odkrycie świeżych i smacznych produktów w najbliższej okolicy i nie tylko.

Ograniczenia w reklamie żywności skierowanej do dzieci?

Producenci żywności chcą dobrowolnie wprowadzić ograniczenia w reklamie żywności skierowanej do dzieci poniżej 12. roku życia. Miałyby one dotyczyć produktów, których nie obejmują zalecenia żywieniowe dla dzieci. Nowe zasady mogą zacząć obowiązywać najwcześniej w połowie roku.
 

Holandia ma najzdrowszą żywność

Sposród wszystkich krajów na świecie Holandia ma najzdrowszą i najbardziej pożywną żywność. Ma też jej proporcjonalnie najwięcej. Holandia wyprzedziła Francję i Szwajcarię w najnowszym, opublikowanym we wtorek, rankingu organizacji Oxfam.

Pomoc najuboższym po roku 2013

 
Komisja Europejska podjęła decyzję o przedłużeniu dystrybucji żywności w ramach programu PEAD 2013 do 28 lutego 2014. Rok 2013 to ostatni rok realizacji według starego systemu programu dostarczania nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej, administrowanego przez Agencję Rynku Rolnego.

Polacy marnują żywność

Podczas gdy jedni na świecie głodują, drudzy żywności mają pod dostatkiem i tym samym ją marnują. Polak wyrzuca do kosza miesięcznie jedzenie warte 50 złotych. Rocznie to już 600 złotych na osobę.

Żywność do końca roku nie podrożeje

Do końca roku żywność nie podrożeje. W 2013 r. wzrost cen detalicznych żywności będzie wyraźnie niższy niż w ubiegłym, gdy wynosił 3,9 proc. - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W październiku ceny żywności były o 2,2 proc. wyższe niż przed rokiem.