1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi żywność
Tag:

żywność

Nowe standardy w produkcji żywności

Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.

Konsumencki patriotyzm

Obecna sytuacja wynikająca z epidemii koronawirusa powoduje zrywanie się kanałów dystrybucji w eksporcie polskiej żywności. A ponieważ jesteśmy krajem nadwyżkowym w produkcji żywności, niezbędne jest wspieranie rolników na rynku wewnętrznym poprzez zakupy polskiej żywności przez polskich konsumentów.

Rolnictwo musi być priorytetem

W związku z trwającą epidemią koronowirusa i grożącą zapaścią gospodarczą kraju, 2 kwietnia 2020 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa Rady Ministrów z apelem o potraktowanie rolnictwa i zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej jako priorytetu. Upadek branży rolno-spożywczej doprowadzi do upadku rolników, którzy w związku z tym nie będą mieli gdzie sprzedać swoich surowców a w konsekwencji może spowodować ogromne fale braku żywności, która jest niezbędna do życia ludzi.

Ministrowie rolnictwa UE w obliczu pandemii

Ministrowie rolnictwa i rybołówstwa krajów UE odbyli dyskusję na temat wpływu pandemii COVID-19 na sektory: rolny i rybołówstwa. Dyskusja odbywała się w formie wideokonferencji.

Koronawirus: Utrudnienia na granicach

Pandemia koronawirusa ma znaczący wpływ na polskie rolnictwo i sadownictwo. W jaki sposób utrudniona sytuacja na granicach wpływa na sektor owocowo – warzywny? Co z dostępnością pracowników sezonowych na przyszłe zbiory?

Żywność z „Programu dla szkół” dla potrzebujących

Produkty żywnościowe, których dostawa do placówek oświatowych w ramach „Programu dla szkół” została wstrzymana, można przekazywać organizacjom pożytku publicznego, szpitalom lub służbom mundurowym.

Koronawirus a globalny rynek owoców i warzyw

Pandemia koronawirusa zakłóciła globalny łańcuch dostaw. Cały świat odczuwa już skutki destabilizacji.

Rozszerzenie Pomocy Żywnościowej

Pomoc żywnościowa dla osób, które zostały objęte kwarantanną będzie dostarczana do nich bezpośrednio.

Kontrole żywności – ustawa znowelizowana

Od 1 lipca br. nastąpi fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Dzięki temu możliwe będzie efektywniejsze wykorzystanie potencjału inspektorskiego, a kontrole będą prowadzone przez jeden organ w sposób kompleksowy w całym łańcuchu dostaw od „pola do stołu”. Obecnie jakość żywności w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach obrotu – IJHARS.

Classic Blue w żywności

Classic Blue to jak ogłosił Pantone Color Institute kolor roku 2020. Niebo krótko po zapadnięciu zmroku – to tylko jedno z założeń określających tę barwę symbolizującą jednocześnie wodę w oceanie tuż przed deszczem, spokój, pewność siebie oraz stabilizację . Jak natomiast sytuacja przedstawia się w kwestii żywności? Czy warto stawiać na kolor w komponowaniu codziennego menu?