Strona główna Tagi żywność

żywność

Zawiadomienia sektorowe związane z Brexitem

Wycofanie się Zjednoczonego Królestwa z dorobku prawnego UE, rynku wewnętrznego oraz unii celnej po zakończeniu okresu przejściowego (to jest wraz z końcem 2020 roku) nieuchronnie spowoduje powstanie barier, jakie dziś nie istnieją, dla handlu i wymiany międzynarodowej.

Jaka jest skala marnotrawstwa żywności w Polsce?

Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, zaangażowane w realizację przełomowego w Polsce projektu PROM, zaprezentowały długo oczekiwane wyniki pierwszych badań, których celem jest oszacowanie skali marnowania żywności w Polsce.

Ziemniak w diecie wegańskiej

Dieta wegańska, ponieważ oparta jest głównie na roślinach, powinna być zdrowa, różnorodna i właściwie skomponowana. Będąc ‘wege’, trzeba zadbać o odpowiednie proporcje białka, węglowodanów i  tłuszczów. A czym zastąpić mięso?

Czy jemy więcej niż przed pandemią?

Federacja Polskich Banków Żywności postanowiła sprawdzić, jak zmieniły się zachowania konsumentów w trakcie lockdownu. Z przeprowadzonego na ich zlecenie badania Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii wynika, że pandemia zdecydowanie spowodowała wzrost tonażu zakupowego koszyka przeciętnego Polaka.

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

16 październik – pod znakiem upowszechniania przepisu na zdrowe jedzenie i integracji całego środowiska wokół tej idei.

Światowy Dzień Żywności 2020

75. rocznica utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)

O jakości żywności i gospodarowaniu wodą

Dobra żywność nie może być tania – stwierdził z całą stanowczością minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas kolejnej debaty na Forum Ekonomicznym w Karpaczu, zorganizowanej pod hasłem „Żywność AD 2020”.

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.

W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.

Sezonowe letnie smaki na talerzu

Maliny pomagają przy infekcji i wzmacniają organizm po wysiłku fizycznym. Zdrowe kości i zęby oraz sprawny umysł pomogą nam zachować truskawki, które w upalne dni świetnie też ugaszą pragnienie. Rzodkiewki z kolei doskonale nadają się na lekką, niskokaloryczną przekąskę. Im większe bogactwo świeżych owoców i warzyw na talerzu, tym większy pożytek dla zdrowia naszego i naszych pociech. Jak wykorzystać potencjał sezonowych produktów, podpowiada psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspert III edycji kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponując proste i zdrowe przepisy dla dzieci i dorosłych.

Jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców?

Każdego dnia jest kilka okazji by zjeść warzywo lub owoc. Prezentowane sposoby zwiększenia konsumpcji to wnioski z wywiadów etnograficznych, opartych o asystowanie respondentom w zakupach, gotowaniu i posiłkach.