żywność
W polskich domach marnuje się 2 mln ton jedzenia
Blisko 2 mln ton żywności rocznie marnuje się w polskich domach; wyrzuca się najwięcej pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów - wynika z ogłoszonego w środę raportu "Nie marnuj jedzenia 2015", przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności (FPBŻ).
Europosłowie przeciwko przepisom w sprawie sprzedaży i stosowania GMO
Komisja Parlamentu Europejskiego ds. środowiska opowiedziała się we wtorek przeciwko przepisom, które dawałyby władzom państw unijnych prawo ograniczania bądź zakazywania sprzedaży i stosowania na swym terytorium żywności i paszy genetycznie modyfikowanej.
Setki testów upraw i procesu produkcyjnego
Producenci posiłków dla niemowląt i małych dzieci są zobowiązani do przestrzegania restrykcyjnych norm bezpieczeństwa, dlatego stawiają dostawcom surowców coraz wyższe wymogi. Każda partia warzyw, owoców czy zbóż wykorzystywanych w produkcji posiłków BoboVita przechodzi nawet ponad 600 testów jakości. Surowce badane są jeszcze u dostawców, kolejne serie badań prowadzone są już w fabryce, aby mieć pewność, że surowce są bezpieczne i nie zawierają szkodliwych substancji, takich jak pestycydy, azotyny czy metale ciężkie.
Włochy: rolnicy piętnują na Expo podrabianie włoskiej żywności
Kawa “mafiozzo”, ser “zottarella” - to napiętnowane we Włoszech przykłady podróbek słynnych produktów żywnościowych. "To już nie tylko oszustwo, ale zniewaga" - podkreślają włoscy rolnicy, którzy pokazali te najbardziej jaskrawe przykłady na Expo w Mediolanie. Związek włoskich rolników Coldiretti zaprezentował na światowej wystawie, poświęconej żywności, najbardziej absurdalne i – jak oceniono - obraźliwe przykłady fałszowania różnych artykułów czy też osobliwych interpretacji tego, czym jest kuchnia z Italii.
Polska ma najniższe ceny żywności w całej Unii
Narzekacie na ceny żywności? Nie ma powodów. Polska ma najniższe ceny w całej Unii Europejskiej - podaje europejskie biuro statystyczne Eurostat.
W Polsce wyrzuca się 9 mln ton jedzenia
Niezjedzoną, przeterminowaną lub kupioną w nadmiarze żywność wyrzuca 35 proc. Polaków. Generuje to nie tylko większe wydatki gospodarstw domowych, lecz także przyczynia się do marnowania wody i energii potrzebnych przy produkcji żywności. Nie wykorzystujemy jedzenia należycie także dlatego, że przetwarzamy je i gotujemy w sposób, który prowadzi do utraty cennych składników odżywczych.
Chcą zakazać hipermarketom marnowania żywności
Zjednoczona Prawica złożyła w piątek w Sejmie projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Posłowie chcą zobowiązać hipermarkety do oddawania marnowanej żywności na cele charytatywne. Sklepy nie stosujące się do przepisów byłyby karane grzywną.
Polscy producenci żywności z silną pozycją na zagranicznych rynkach
Rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. Wartość eksportu w 2014 roku wyniosła ponad 20 miliardów euro, a dodatnie saldo handlowe osiągnęło wartość 6 miliardów euro. Na zagranicznych rynkach polscy producenci konkurują nie tylko ceną, lecz także jakością. To wyzwanie, bo gusta odbiorców w poszczególnych krajach mogą się znacząco od siebie różnić.
Debata: za mało warzyw, owoców i soków w diecie Polaków
Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców oraz ich przetworów, szczególnie soków; kluczowa dla poprawy sytuacji jest edukacja nt. właściwych nawyków żywieniowych prowadzona już od najmłodszych lat – podkreślali we wtorek eksperci podczas debaty w Centrum Prasowym PAP.
Śmieciowe jedzenie zniknie ze szkół
1 września 2015 roku wchodzi w życie ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zakazuje ona sprzedaży i reklamowania śmieciowego jedzenia w szkołach i przedszkolach.