Współorganizatorami spotkania były firmy: Flortom, Intermag oraz Vitera Polska.
Podczas tego spotkania zaprezentowano nową odmianę cebuli w typie hiszpańskim z oferty Seminis – SV4774NW F1 . Radosław Grabowski – menedżer handlowy ds. współpracy z przemysłem przetwórczym informował, że ważną zaletą tej odmiany jest silny wigor, dzięki któremu szybko rośnie i dobrze nadaje się do obierania. Ponadto, jeśli po wykopaniu będzie dobrze dosuszona to możną ją przechowywać do końca lutego. Odmiana ta jest od kilku lat uprawiana w USA; na naszym rynku będzie sprzedawana pod nazwą SV4774NW F1.
Paweł Skrzynecki z firmy Monsanto mówił o sytuacji na światowych rynkach cebuli. Informował, że w Holandii, Francji i Wielkiej Brytanii w tym roku wzrosły zasiewy cebuli odmian wczesnych i uprawianych z dymki, podobnie w naszym kraju szacuje się, że powierzchnia upraw cebuli na najwcześniejsze zbiory może być o ok. 15% większa niż w 2013 r. Natomiast w przypadku odmian przeznczonych do przechowywania zarówno w krajach Europy Zachodniej, jak i w Polsce – powierzchni upraw jest zbliżona do tej z ubiegłego roku. W Hiszpanii – nie ma pewności co do wielkości plonów, ponieważ w lipcu panowały tam ulewne deszcze i jakość cebuli do przechowywania może być słaba, ale np. we Francji – pogoda była bardzo sprzyjająca tej uprawie i szacowane są wysokie plony cebuli. Na Ukrainie zasiewy cebuli były o ok. 30% niższe niż w 2013 r., a w Rosji nie zwiększono zasiewów, ale szacują tam wysokie plony w tym roku.
Marcin Niedobylski z firmy Intermag zachęcał do stosowania pod koniec wegetacji cebuli preparatu krzemowego Optysil, który pozytywnie wpływa na podwyższenie parametrów jakościowych plonu, a także wzmacnia odporność roślin na patogeny grzybowe. Natomiast w trakcie wegetacji polecał w uprawie cebuli serię nawozów dolistnych Plonvit. O produktach do dokarmiania cebuli informowała również Marta Guszczyńska z firmy Vitera Polska. Szczególnie polecała płynny nawóz Razormin – zawierający makro- i mikroelementy, polisacharydy oraz aminokwasy, który można stosować do zaprawiania nasion, a także podczas dalszej wegetacji roślin, w celu aktywacji wzrostu roślin, poprawy tolerancji na warunki stresowe.
Piotr Borczyński z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Zarzeczewie informował o presji chorób i szkodników w uprawie cebuli w tym sezonie na Kujawach. Przestrzegał m.in. przed nową chorobą występującej w tym roku na liściach cebuli – Stemphylium.
Więcej w naszych czasopismach – „Warzywa” oraz „Hasło Ogrodnicze”
Nowa odmiana cebuli w typie hiszpańskim z oferty Seminis.
Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska
Więcej zdjęć ze spotkania w galerii.