Chiński rynek przetworów ziemniaczanych

Chiny to największy światowy producent ziemniaków. Przy bardzo dużych zbiorach plonowanie tego warzyw w Chinach jest na bardzo niskim poziomie. W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory ziemniaków to około 100,0 mln ton wobec 97,0 mln ton zebranych w sezonie 2015/2016.
Do bezpośredniej konsumpcji kierowane jest około 60% lokalnych zbiorów. Około 15% łącznych zbiorów stanowią ziemniaki przemysłowe kierowane do przetwórstwa w postaci skrobi, ziemniaków suszonych, frytek czy chipsów. 
 
W sezonie 2016/2017 prognozowana produkcja skrobi ziemniaczanej to około 600,0 tys. ton, o 9% więcej wobec 550,0 tys. ton wyprodukowanych w sezonie 2015/2016. W przypadku produkcji chipsów ich tendencja jest w ostatnich latach wzrostowa – w omawianym sezonie będzie to około 430,0 tys. ton wobec 310,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Również większa będzie tegosezonowa produkcja frytek – oszacowana na około 230,0 tys. ton wobec 210,0 tys. ton w poprzednim sezonie. W sezonie 2016/2017 około 160,0 tys. ton tych mrożonek skierowane zostanie na eksport. 
 
Pozostałe 15% chińskich ziemniaków to sadzeniaki, a na około 10% szacowane są potencjalne straty magazynowe. 
 
Wielkość eksportu chińskich ziemniaków w zestawieniu z ich zbiorami jest marginalna i oszacowana w bieżącym sezonie na jedynie 400,0 tys. ton, a warzywa te eksportowane są przede wszystkim do Malezji, Wietnamu czy Rosji. 
 
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolskie stoisko narodowe na targach Speciality Food w ZEA
Następny artykułNowelizacja ustawy – będzie „Produkt Polski”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.