Hiszpańska cebula – CHNP

fot.: jumosol.com
15 listopada br. ukazało się rozporządzenie nr 1146/2013 rejestrujące na unijnej liście nazw chronionych produktów „Cebolla Fuentes de Ebro” Chronioną Nazwę Pochodzenia z Hiszpanii.
„Cebolla Fuentes de Ebro” jest warzywem występującym autochtonicznie we Wspólnocie Autonomicznej Aragonii, bardzo pozytywnie ocenianym przez konsumentów dzięki swoim wysokim walorom smakowym, związanym głównie z soczystością i niewielką pikantnością. Wyróżnia się wśród innych warzyw uprawianych na tym obszarze ze względu na jej cechy charakterystyczne – odznacza się grubymi łodygami, biało-słomkowym zabarwieniem łusek zewnętrznych oraz białymi, gąbczastymi łuskami wewnętrznymi, ale podstawową cechą charakterystyczną tej odmiany cebuli jest jej łagodny smak; potocznie mówi się o niej, że „nie szczypie i jest lekko słodkawa”. 
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPlenne maliny pod osłony
Następny artykułWłoski rynek jabłka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.