Podczas spotkania w Wielkopolsce przekazano informacje o rynku cebuli w krajach Unii Europejskiej i Rosji. Przedstawiono prognozy, które wskazują na znaczne zmniejszenie plonów cebuli, co może korzystnie przełożyć się na jej cenę.
Paweł Skrzynecki z firmy Monsanto Polska omówił ofertę odmian cebuli marki Seminis, zwracając uwagę na wymagania glebowe, zdrowotność roślin oraz ich przydatność do przechowywania. W kolekcji odmian przygotowanej na polu Mariusza Banasiaka w Wielkopolsce dużym potencjałem plonotwórczym wyróżniały się odmiany: Premito F1 oraz Sunnito F1. Są to odmiany typu Rijnsburger tworzące cebule z mocną, żółtobrązową łuską, o okresie wegetacji odpowiednio: 113 oraz 117 dni. Zainteresowaniem producentów cieszyła się także odmiana cebuli z białą łuską okrywającą – Sterling F1. Nie zabrakło także nowości – np. średniowczesnej odmiany do długiego przechowywania RS 07751481 F1.
Paweł Skrzynecki z Monsanto Polska
Producentów przybyłych do Dziennic, po polu Pawła Webera, gdzie zlokalizowana była kolekcja odmian cebuli Seminis oprowadzał Radosław Grabowski (firma Monsanto Polska). Cebule poszczególnych odmian były bardzo okazałe (średnica powyżej 7 cm). Swój duży potencjał plonotwórczy na kujawskim polu potwierdziła m.in. odmiana Premito F1 rekomendowana do przechowywania do połowy marca. Ponadto dużymi cebulami wyróżniała się Exacta F1 polecana do obierania i krótkotrwałego przechowywania.
Od lewej Radosław Grabowski (Monsanto), Paweł Weber
Podczas każdego z tych spotkań prezentowane były oferty współorganizatorów spotkania. W Kościuszkowie o możliwościach ochrony cebuli z wykorzystaniem produktów firmy BASF mówił Adam Prabucki, natomiast Stanisław Żuchowski zwraca uwagę na pozytywne efekty stosowania produktów z oferty firmy Bio Agris.
Adam Prabucki z BASF
Stanisław Żuchowski, Bio Agris
W Dziennicach przedstawiony był program nawożenia cebuli na bazie produktów firmy Intermag oraz ochrony roślin BASF-u. Na zakończenie spotkania o efektach stosowania preparatów aminokwasowych w nowoczesnej technologii uprawy tego warzyw mówiła Marta Guszczyńska z firmy Vitera Polska.
Jan Gurzyński, Intermag
Marta Guszczyńska, Vitera Polska
Dr inż. Marcin Bartczak, fot. M. Bartczak