Konferencję wspierać będą w tym roku po raz pierwszy także liderzy w dziedzinie skupu i przetwórstwa owocowo-warzywnego – firmy Marwit Sp. z o.o. i SVZ Poland Sp. z o.o. Partnerami wydarzenia są również wydawnictwa „Warzywa” i „Hasło Ogrodnicze”.
Organizatorzy przygotowali bogaty program wykładów – mowa będzie m.in. o: przechowaniu marchwi w Europie, możliwościach ochrony marchwi przed chwastami i nowym programie ochrony marchwi firmy Bayer CropScience na sezon 2014 oraz o chorobach przechowalniczych marchwi. Nie zabraknie również informacji o integrowanej ochronie, która od początku roku stała się obowiązkiem producentów owoców i warzyw.
Dodatkowo w trakcie konferencji funkcjonować będzie tzw. Strefa ekspertów firm Bayer CropScience i Nunhems oraz Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Każdy z uczestników będzie miał możliwość konsultacji z fitopatologiem. Osoby, które mają problem z chorobami marchwi w swojej przechowalni mogą przywieźć chore egzemplarze na konferencję, na miejscu będzie możliwa diagnostyka porażenia i warsztaty z rozpoznawania chorób.
Konferencja odbędzie się w Hotelu Mazurkas w Ożarowie przy ul. Poznańskiej 177, wstęp wolny, rejestracja uczestników od godz. 9,00, początek wykładów godz. 10.00.
mp
Zobacz również program II Ogólnopolskiej Konferencji „Produkcja marchwi wysokiej jakości”