Strona główna Tagi Marchew
Tag:

marchew

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.

W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.

Zbiory warzyw i owoców w 2020 r. – wstępny szacunek

GUS podał wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2020 r.

Warzywne centrum doradztwa technicznego

W Warzywniczej Stacji Badawczej Bayer w Bedlnie tradycyjnie od lat, cyklicznie odbywają się m.in. spotkania doradców i redaktorów oraz ogrodników związanych w polową produkcją warzywną. W tym, pandemicznym, roku obserwacje doświadczeń również są możliwe po indywidualnym umówieniu. Wizytowaliśmy WSB Bayer 9 lipca.

Herbicyd Bandur w pytaniach i odpowiedziach!

Otrzymaliśmy, za pośrednictwem naszej FB grupy dyskusyjnej “Rozmowy o warzywnictwie” sporo pytań dotyczących stosowania herbicydu Bandur w cebuli marchwi czy pietruszce Poprosiliśmy o komentarz Radosława Suchorzewskiego z firmy Bayer:

O warzywach i ziemniakach w Skalbmierzu

W Skalbmierzu 27 stycznia odbyła się corocznie organizowana przez firmę Intermag konferencja warzywnicza. Współorganizatorami wydarzenia były firmy Agrico Polska, AgroJurek, Bejo Zaden, Grupa Mularski i Hazera.

Mijający tydzień na rynku hurtowym

Rynek hurtowy na początku mijającego tygodnia odnotował znaczący wzrost cen płodów ogrodniczych.

Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym

Rynek w okresie poświątecznym przeżywa okres chwilowych niedoborów. Dotyczy to szczególnie importowanych warzyw spod osłon. Odbija się to niestabilnymi i czasem wyższymi cenami. Stabilna jest natomiast sytuacja podażowa na rynku krajowych owoców i warzyw.

Jaki kształt ma zdrowie?

Stojąc przed sklepową półką lub straganem wybieramy do koszyka produkty, które ładnie wyglądają, apetycznie pachną, są nam potrzebne do przygotowania konkretnej potrawy lub kusi nas promocyjna cena. Warto jednak sięgać po lokalne owoce i warzywa, które oprócz smakowitego wyglądu, przyniosą także ukojenie naszym narządom oraz wpłyną na poprawę stanu zdrowia.

Szacunek tegorocznych zbiorów warzyw i owoców

GUS przedstawił dane przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2019 r. Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory owoców z drzew wyniosą niespełna 3,4 mln t, tj. o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej od zbiorów 2018 r. Zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,7 mln t, tj. o około 11% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.