Niemiecka produkcja warzyw. Szparagi na pierwszym miejscu

W ubiegłym roku w powierzchnia uprawy szparagów zwiększyła się o 5 proc., osiągając poziom 27 tys. ha.
 
W 2016 r. to właśnie szparagi zajmowały największą powierzchnię uprawy warzyw w tym kraju (22 proc.) – podaje freshplaza, powołując się na dane niemieckiego urzędu statystycznego (Destatis). W Niemczech zebrano ich w ubiegłym roku 120 tys. ton. Regiony z największą powierzchnią upraw to Dolna Saksonia (5930 ha), Brandenburgia (4410 ha), Nadrenia – Północna Westfalia (4350 ha) i Bawaria (3740 ha).
 
Po szparagach najwięcej powierzchni pól w Niemczech przeznacza się na uprawę cebuli (11,3 tys. ha), marchwi (11,2 tys. ha) oraz kapusty (6200 ha). W ubiegłym roku zbiory marchwi wyniosły 642 tys. ton, a cebuli 523 tys. ton.
 
Niemiecka produkcja warzyw w 2016 r. wyniosła 3,5 mln ton i była o 3 proc. wyższa od średniej z ostatnich 4 lat.

RS 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUdział kosztów energii w polskim rolnictwie jest zbyt wysoki
Następny artykułProdukcja truskawek we Włoszech i Hiszpanii. Są zmiany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.