Spadek zbiorów warzyw w Austrii

Uprawa marchwi na redlinach
Jak wynika z najnowszych danych Austriackiego Biura Statystycznego, w 2012 roku łączne zbiory warzyw w Austrii były o 13% niższe wobec wielkości z 2011 roku.

Tym samym w 2012 roku zebrano w sumie 615,7 tys. ton warzyw.

Ubiegłoroczna susza spowodowała znaczne straty w plonowaniu warzyw, a na spadek produkcji wpływ miała również mniejsza o 7% wobec 2011 roku powierzchnia upraw. Największy spadek zbiorów wobec roku wcześniejszego odnotowały warzywa korzeniowe, cebulowe oraz warzywa strączkowe – każde z odmian o ponad 20%.

Bez zmian pozostała produkcja warzyw kapustnych, wszelkiego rodzaju sałat czy endywii. Największy wzrost odnotował w minionym roku czosnek, a największy spadek zbiory zielonego groszku.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułAlternatywa na weekend
Następny artykułTematy dla sadowników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.