700-300-katalogi-warzyw

Święto kapusty w Charsznicy

XVII edycja Charsznickich Dni Kapusty – dorocznego święta organizowanego przez Urząd Gminy oraz Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy – odbyła się 11 września na stadionie LKS Spartak w Miechowie-Charsznicy. Imprezie tradycyjnie towarzyszyła wystawa firm oferujących środki produkcji dla ogrodnictwa oraz pokazy odmian warzyw na poletkach demonstracyjnych w pobliskich gospodarstwach.

W gospodarstwie Piotra Gajdy przedstawiono szeroką gamę odmian warzyw, w tym kapust z hodowli firmy Syngenta Seeds. Jedną z prezentowanych nowości była odmiana kapusty czerwonej Pink Star F1 o różowozielonym zabarwieniu liści. Jak informował Zbigniew Szewczyk, przedstawiciel firmy Syngenta Seeds, jest to kapusta przeznaczona głównie do produkcji surówek i sałatek. Jej liście mają delikatny, słodki smak, są kruche, a sok jest przezroczysty, dzięki czemu nie barwi innych składników sałatki. Oferta kapust do kwaszenia od ubiegłego roku poszerzyła się o dwie nowe odmiany – Novoton F1 i Liberator F1, charakteryzujące się wysoką plennością. Nową propozycją kapusty na zbiór letni z przeznaczeniem do kwaszenia, która znajdzie się na rynku w przyszłym sezonie, jest Flexton F1 o okresie wegetacji 90–100 dni. Tworzy ona główki o masie do 8 kg, osadzone wysoko na głąbie. Ze względu na luźne ułożenie liści, może być ona wykorzystywana również w gastronomii do produkcji gołąbków – informował Z. Szewczyk.

W kolekcji kapust polecanych do długiego przechowywania zaprezentowano ubiegłoroczne nowości: Socrates F1 oraz Zenon F1. Nową odmianą, która będzie dostępna w nadchodzącym sezonie, jest Kingstonia F1. Jej główki o masie 4–5 kg można przeznaczyć do dłuższego przechowywania (do końca lutego), jak i do kwaszenia. Roctor F1 i Factor F1 to nowości w segmencie kapust o główkach 2–2,5-kg polecanych na zaopatrzenie supermarketów. Na poletkach demonstracyjnych można było także obejrzeć odmiany kapusty włoskiej Nebraska F1 oraz Baikal F1. Obydwa mieszańce tworzą główki o masie od 1,5 kg do ponad 2 kg, o karbowanych liściach. W przyszłym sezonie na rynku znajdzie się ponadto nowa kreacja kapusty włoskiej – Ontario F1. Zaprezentowano również znane już producentom odmiany kapusty pekińskiej – Kilakin F1 (wczesna, z odpornością na kiłę kapusty), Suprin F1 (o ciemnozielonej barwie liści po przechowywaniu) i Janin F1 (do długiego przechowywania, odporna na kiłę kapusty).

W gospodarstwie Anny i Rafała Majów odmiany warzyw zaprezentowała firma Nickerson-Zwaan. Adam Prabucki, specjalista ds. oceny produktu w tym przedsiębiorstwie, omówił aktualnie wprowadzane na rynek kreacje hodowlane kapust. Jedną z nich jest odmiana kapusty głowiastej białej Sting F1 o okresie wegetacji wynoszącym 140 dni, przeznaczona do bardzo długiego przechowywania. Jej główki są kuliste, 3–4-kg, o ściśle przylegających liściach. Propozycją do długiego przechowywania i sukcesywnego kwaszenia jest Russo F1 (160 dni wegetacji), o 4–6-kg główkach wysoko osadzonych na głąbie. Do kwaszenia, ale również na zaopatrzenie świeżego rynku przydatny może być nowy mieszaniec Taurus F1 (100–110 dni wegetacji), którego główki dorastają do 6–7 kg. A. Prabucki zwrócił także uwagę na znaną już odmianę Attraction F1, cenioną przez producentów ze względu na możliwość wykorzystania jej jako poplonu. Może być ona sadzona po wczesnych ziemniakach czy cebuli ozimej. Jej okres wegetacji wynosi 110 dni, a główki o masie 2–2,5 kg można przechowywać nawet do maja.

[NEW_PAGE]Firma Bejo Zaden Poland prezentowała odmiany kapusty własnej hodowli na poletkach demonstracyjnych w gospodarstwie Adama Pietrzyka. Jak poinformował przedstawiciel tego przedsiębiorstwa Bartosz Pytkowski, w bieżącym roku oferta kapust przeznaczonych do długiego przechowywania poszerzyła się o dwie odmiany – Sircon F1 i Expect F1 o 140–150-dniowym okresie wegetacji. Pierwsza z nich tworzy kuliste główki średniej wielkości (3–5 kg), które nawet po długotrwałym przechowywaniu zachowują żywo zielony kolor. Rośliny tej odmiany mają umiarkowane wymagania glebowe i uprawowe, są mało wrażliwe na choroby bakteryjne i grzybowe, a ściśle przylegające liście zewnętrzne główek zapewniają ochronę przed wciornastkami. Expect F1 to z kolei mieszaniec o 2,5–4-kg główkach, z intensywnym nalotem woskowym na liściach. Odmiana ta jest bardziej wymagająca w stosunku do gleby i agrotechniki niż Sircon F1. Ponadto cechuje się dobrą zdrowotnością, między innymi małą wrażliwością na wciornastki i porażenia przez patogeny. Od 2 lat dostępna jest na rynku odmiana Reaction F1 o 120-dniowym okresie wegetacji, przeznaczona do zagęszczonych nasadzeń. Jej rośliny mają zwarty pokrój, a główki o masie 2–3 kg są wysoko osadzone na głąbie. Odmiana ta polecana jest na zaopatrzenie sieci handlowych i supermarketów. Nowością w segmencie kapust do kwaszenia jest Typhoon F1 o 130-dniowym okresie wegetacji i główkach o masie 5–6 kg, natomiast wśród propozycji do wczesnej uprawy pod osłonami – Tiara F1. Jest to mieszaniec o okresie wegetacji wynoszącym 60 dni. Tworzy kuliste główki dorastające do 2 kg, o gładkich, drobno unerwionych liściach, polecanych do produkcji surówek i gołąbków.

Na poletkach demonstracyjnych w gospodarstwie Stanisława Kruszca można było obejrzeć kapusty z hodowli firmy Seminis należącej do koncernu Monsanto. Łukasz Rycombel, przedstawiciel tej firmy, omówił dostępne na rynku odmiany (np. Kolia F1, Ambrosia F1, Tobia F1, Quartz F1, Kronos F1, Furious F1), jak również zaprezentował kilka nowości. Spośród znanych już producentom odmian zwrócił uwagę na mieszańca Kolia F1, który na rynek został wprowadzony 2 lata temu. Jest to późna odmiana w typie mieszańca Atria F1, charakteryzująca się jednak lepszą trwałością przechowalniczą oraz wyższą tolerancją na wciornastki. Ze względu na delikatną strukturę liści i wysokie walory smakowe, polecana jest do jesiennego kwaszenia. Inną stosunkowo nową odmianą jest Furious F1, przeznaczona do bardzo długiego przechowywania (do czerwca), o 155–160-dniowym okresie wegetacji. Główki tego mieszańca są wysoko osadzone na głąbie, nie zagniwają od spodu i zachowują naturalny zielony kolor przez cały okres przechowywania. W zależności od zagęszczenia, można uzyskać produkt o masie 3–5 kg, przydatny na zaopatrzenie supermarketów. Ł. Rycombel zaprezentował także trzy nowe kreacje, które są obecnie testowane pod numerami hodowlanymi, a w przyszłym roku znajdą się w obrocie handlowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię