Uzyskano bezłzawe cebule o właściwościach prozdrowotnych

Naukowcy wyprodukowali cebule, które nie wywołują reakcji płaczu, chronią przed chorobami układu krążenia i mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - zawiadamia "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Badacze z Nowej Zelandii wyprodukowali nowy rodzaj cebuli, zastępując składnik powodujący podczas krojenia pieczenie i łzawienie oczu związkiem występującym w czosnku.
 
Wstępne badania na zwierzętach pozwoliły stwierdzić, że innowacyjna cebula nie tylko nie prowokuje pojawienia się potoku łez podczas przyrządzania potraw, ale również, podobnie jak czosnek (a nawet w większym stopniu), redukuje ryzyko zlepiania się płytek krwi, a zatem powstawania zatorów i czopów w naczyniach krwionośnych.
 
Udowodniono ponadto, że zmodyfikowana cebula posiada takie same właściwości przeciwzapalne jak jej tradycyjna wersja, a także sprzyja kontroli masy ciała w bardziej skuteczny sposób niż zwykła cebula i czosnek.

Za: 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKoszty ochrony klimatu ponosi głównie Unia
Następny artykułPolska żyność oczekuje wsparcia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.