W Żelaznej o tajnikach ziemniaczanej produkcji

Na poletkach doświadczalnych
Dzień Ziemniaka organizowany przez Rolniczy Zakład Doświadczalny w Żelaznej ze współpracy z firmą Bayer wpisał się już na stałe do kalendarza imprez ziemniaczanych w naszym kraju. Podczas tegorocznej, XIV edycji, która odbyła się w sobotę 9 lipca, tradycyjnie nie zabrakło stoisk firm z branży, kolekcji odmian oraz poletek z doświadczeniami nawozowymi i ochroniarskimi.

Spore audytorium zgromadziły również wykłady przygotowane dla uczestniczących w spotkaniu producentów ziemniaka i przedstawicieli zakładów przetwórczych. W jednym z wystąpień panelu wykładowego Dariusz Rutkowski, dyrektor biura Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, prezentował korzyści płynące z wdrażania standardów zrównoważonego rolnictwa m.in. do gospodarstw ziemniaczanych.

Podczas prezentacji Rafała Szulwica z firmy ULV Polska można było poznać zasadę działania zaprawiarki do ziemniaków Mafex Potato, która pozwala zaprawić bulwy z bardzo dużą dokładnością ultra małą objętością preparatu.

W czerwcu tego roku przybyło zapraw do ziemniaka, o czym informował Bronisław Kwiatkowski z firmy Bayer. Nowością w tym segmencie środków ochrony roślin jest Moncereen PRO 258 FS (prothioconazol i pencykuron) do ochrony ziemniaka przed rizoktoniozą i parchem srebrzystym. Jak informował przedstawiciel firmy Bayer, dostępna na polskim rynku od nowego sezonu zaprawa będzie barwiona na czerwono.

Dzień Ziemniaka to również okazja do wymiany doświadczeń i rozmów producentów z przetwórcami w nieco luźniejszej niż zazwyczaj atmosferze, do której tłem była nowootwarta przechowalnia RZD-Żelazna z systemem wentylacji firmy Omnivent.

Tekst i fot. A. Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWzrośnie wolumen, ale nie wartość eksportu owoców i warzyw
Następny artykułSzkółkarze podsumowali rok 2015

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.