Włochy liderem w unijnej produkcji brzoskwiń i nektaryn

Włochy zajmują pierwszą pozycję w produkcji brzoskwiń i nektaryn w Unii Europejskiej oraz drugie miejsce w świecie (po Chinach). Według ISTAT, w sezonie 2015/16 kraj odnotował wzrost zbiorów tych owoców w ujęciu sezon do sezonu – o 2,2% do 1,413 mln ton.
Ubiegłoroczna włoska produkcja brzoskwiń wyniosła 579 tys. ton (wobec 555,237 mln ton w poprzednim sezonie), a nektaryn – 760 tys. ton (765,064 tys. ton sezon wcześniej). ISTAT wyodrębnia w statystykach jako osobną pozycję produkcję odmian brzoskwiń o miąższu przylegającym do pestki – w wysokości 74 tys. ton wobec 68 tys. ton w poprzednim sezonie.

Uprawa owoców pestkowych odgrywa kluczową rolę w sektorze rolnym w kilku regionach, zarówno na północy kraju (zwłaszcza w rejonie Emilia-Romagna i Piemont), jak i w południowej jego części (Kampania). Zbiory owoców przypadają w większości na dwa miesiące letnie (czerwiec i lipiec). Większość włoskich brzoskwiń i nektaryn jest spożywana w postaci świeżej.

Włochy są również liderem w eksporcie tej grupy owoców, które trafiają głównie na rynki pozostałych krajów Unii Europejskiej. W 2014 r. odnotowano wywóz w wysokości 298,442 tys. ton, tj. o 19% mniej niż w 2013 roku. Eksport w 2015 r. jest oceniany na 308 tys. ton. W 2014 roku zmniejszył się zauważalnie eksport do Niemiec (spadek o 12% w ujęciu rok do roku),które zajmują pierwsze miejsce w rankingu odbiorców, z 44% udziałem. W rozpatrywanym roku Włochy zwiększyły zakupy brzoskwiń i nektaryn o 25,8%, przede wszystkim z Hiszpanii (wzrost o 31% r/r). 

Poza brzoskwiniami i nektarynami Włochy są też znaczącym producentem czereśni. W sezonie2015/16 włoska produkcja tych owoców jest wstępnie szacowana na 131,2 tys. ton. W zeszłym roku znaczący (bo aż 30%) wzrost zbiorów odnotowano w południowej części kraju, skąd pochodzi około dwóch trzecich całej produkcji. Tak dobre wyniki zostały osiągnięte dzięki wyjątkowo korzystnym warunkom pogodowym dla upraw sadowniczych zwłaszcza w fazie formowania owoców.

Włochy są eksporterem czereśni deserowych. W 2014 r. ich sprzedaż zagraniczna osiągnęła10,4 tys. ton, a największym odbiorcą były Niemcy, do których trafiło 4,7 tys. ton tych owoców. Na włoski rynek są sprowadzane natomiast czereśnie z Hiszpanii, Turcji i Austrii. W rozpatrywanym roku ich import nieznacznie przewyższył eksport. 

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułVaxiplant SL nagrodzony
Następny artykułInnowacyjny tunel

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.