FruitVeb zaprezentował dane dotyczące węgierskiej produkcji ogrodniczej. Wartość węgierskich zbiorów owoców i warzyw w minionym roku wyceniono na przeszło 906,0 mln euro, a ich wolumen to około 2,766 mln ton. Ze wspomnianej wielkości około 850,0 tys. ton to zbiory owoców, z czego 510,0 tys. ton to produkcja jabłek, a 85,0 tys. ton - czereśni.
W minionym roku o około 2-3% zwiększyła się na Węgrzech powierzchnia upraw owoców, a największy wzrost dotyczył powierzchni upraw orzechów włoskich oraz moreli, wiśni i czereśni. Wzrosła również powierzchnia upraw warzyw – zwłaszcza tych gruntowych, w tym przede wszystkim słodkiej kukurydzy, marchwi i pietruszki.
W sumie w minionym roku węgierscy producenci zebrali około 1,5 mln ton warzyw gruntowych. W przypadku produkcji warzyw szklarniowych – oszacowano ją przed rokiem na około 430,0 tys. ton, to o 6% więcej niż rok wcześniej. Większy był obszar upraw szklarniowych sałat, kapusty oraz papryki słodkiej.
Źródło: FAMMU/FAPA