Hiszpański eksport

Jak informuje FEPEX, hiszpański eksport świeżych owoców i warzyw w 2013 roku wzrósł o 11% w ujęciu wartościowym w 2012 roku, do kwoty 10,682 mln euro i o 7% w ujęciu ilościowym do 11,8 mln ton. Eksport warzyw wzrósł o 11% w ujęciu wartościowym i 10 % w ilościowym – i wyniósł odpowiednio 4,331 mln euro oraz 4,6 mln ton.
Przede wszystkim w eksporcie warzyw dominowały pomidory z wartością 988,0 mln euro (o 7 % więcej niż rok wcześniej ), papryka słodka z 718,0 mln euro (+18 %), sałata z 568 mln euro ( -3,5% ) oraz z 464 mln ogórek ton ( +8 %). Eksport owoców w 2013 roku to wartość 6,351mln euro (+11 %) i wielkość 7,1 mln ton (4,5 %), a przede wszystkim wzrost eksportu to wynik wzrostu sprzedaży owoców pestkowych i jagodowych. Eksport nektaryn wzrósł o 22% do wartości 429 mln euro i brzoskwiń o 14 % do 331 mln euro.
Walencja, Andaluzja i Murcia to trzy główne regiony eksportujące produkty ogrodnictwa w Hiszpanii . Eksport Walencji wyniósł 4,4 mln ton, o 6% więcej niż w 2012, Andaluzji to około 3,2 mln ton (+7 %) i w końcu Murcii – wyeksportowane 2,3 mln ton (+8% ).
Rynki Unii Europejskiej w minionym, 2013 r. stanowiły około 92 % całkowitego wywozu z Hiszpanii z importem na poziomie 10,9 mln ton, co stanowi wzrost o 7% w porównaniu do roku 2012. Natomiast poza rynek unijny – do państw trzecich Hiszpania skierowała dokładnie 912,0 tys. ton (+3 %) owoców i warzyw, z czego największe ilości trafiły do Norwegii i Rosji.

Źródło: FAMMU/FAPA 

 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMaroko podbija rosyjski rynek
Następny artykułNowe produkty na unijnej liście nazw chronionych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.