Delegacja z Indii w Polsce

źródło KOWR
W dniu 21 maja br. KOWR gościł delegację przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników Stanu Haryana w Indiach. Stan Haryana, położony w północnej części Indii, okalający stolicę Indii – New Delhi, jest jednym z najważniejszych i dynamicznie rozwijających się okręgów gospodarczych w kraju, oraz drugim stanem w Indiach pod względem wielkości produkcji rolnej.

Podczas spotkania przedstawiony został potencjał polskiego sektora rolno-spożywczego. Strona indyjska potwierdziła iż istnieje duży potencjał polskiej produkcji atrakcyjny dla indyjskiego importu rolno-spożywczego. Wskazywano w szczególności na produkty przetworzone, w tym: produkty przetwórstwa zbożowego, produkty mleczarskie (sery), produkty mięsne (drobiowe i wieprzowe), owoce – w szczególności jabłka, na które w Indiach jest ogromny popyt, a także owoce miękkie (maliny, borówki, truskawki, jeżyny, porzeczki).

Obecnie z Polski do Indii eksportuje się głównie jabłka (40% wartości eksportu), a także: syropy cukrowe, słodycze, produkty przetwórstwa zbóż, produkty paszowe, cukier, skrobię ziemniaczaną, drób żywy, produkty mleczarskie, soki owocowe i warzywne oraz napoje alkoholowe.

Indie to jedno z najszybciej rozwijających się państw na świecie. Z liczbą mieszkańców przekraczającą 1,2 mld, tworzą drugi na świecie pod względem liczebności rynek konsumentów. Rynek Indii jest uznawany jako jeden z bardziej perspektywicznych azjatyckich rynków dla polskiego eksportu rolno-spożywczego.

Źródło: KOWR

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKomunikat Jagodowy PROCAM z 23.05.2019
Następny artykułBergenia jako pułapka na opuchlaki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.