Polacy zdają sobie sprawę, że dzięki środkom ochrony roślin żywność jest bezpieczna, niedroga i pożywna. Zapewnia to wzrost gospodarczy, dobrobyt społeczny oraz odpowiednią ochronę środowiska.
Chociaż środki ochrony roślin stosuje się od ponad 5 000 lat, to dziś ich użycie podlega ścisłym przepisom zabezpieczającym człowieka i środowisko przed szkodliwym działaniem tych substancji. Ponadto współcześnie stosowane środki działają bardziej wybiórczo, niszcząc te gatunki, które zagrażają uprawom. Spadła ich toksyczność – dzięki dobremu zrozumieniu cykli biologicznych zwalczanych organizmów i precyzyjnym metodom ochrony można stosować mniej szkodliwe środki i podawać je w mniejszych ilościach. W Unii Europejskiej środki ochrony roślin podlegają najostrzejszym regulacjom prawnym spośród wszystkich środków chemicznych. Wprowadzenie środka ochrony roślin na rynek Unii Europejskiej zabiera przeciętnie 10 lat i kosztuje ponad 200 mln euro.
Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (ECPA), zrzeszające producentów środków ochrony roślin, przeprowadziło wśród obywateli Unii Europejskiej badania dotyczące poziomu świadomości czym są środki ochrony roślin i jakie korzyści płyną z ich stosowania. Z badań wynika, że 60% Polaków zdaje sobie sprawę z faktu, że możliwość spożywania zdrowych i wysokiej jakości odżywczej owoców i warzyw przez cały rok zawdzięczają stosowaniu różnych metod ochrony roślin. Jesteśmy również świadomi, że regularne jedzenie owoców i warzyw zapewnia człowiekowi zbilansowane odżywanie. Wpisuje się w to w Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej promowaną przez Światową Organizację Zdrowia oraz Instytut Zdrowej Żywności, według której owoce i warzywa to jedne z podstawowych produktów (oprócz zbóż), które powinny znajdować się w codziennej diecie każdego człowieka.
– Podniesienie plonów, możliwe dzięki ochronie roślin, bezpośrednio wpływa na wydajność upraw, a dzięki temu – na cenę produktów. Dzięki środkom ochrony roślin świeże warzywa i owoce stały się w Europie dostępne dla każdego, a ich częste jedzenie jest normą. To z kolei jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na zwiększenie przeciętnej długości życia – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.
Ponad 55% Polaków ma świadomość, że bez środków ochrony roślin więcej niż połowa światowych plonów byłaby tracona każdego roku. Z tym bezpośrednio wiąże się pogorszenie poziomu zdrowia człowieka, jakości i długości życia, jak również równowagi w środowisku i różnorodności biologicznej. Skoro stosowanie środków ochrony roślin pozwala rolnikom na podwajanie zbiorów z danej powierzchni ziemi, nie ma konieczności powiększania areału pól uprawnych i zachowane jest naturalne środowisko.
Rolnicy korzystając ze środków ochrony roślin zgodnie z przepisami unijnymi i krajowymi zwalczają choroby i szkodniki roślin – dzięki temu dostarczają bezpieczne i pożywne owoce i warzywa. Stosowanie środków ochrony roślin umożliwia uzyskanie takiej ilość plonów, która zapewnia ludziom odpowiednią ilość żywności. Niestety, wśród Polaków nadal istnieje niewielka świadomość (tylko 4%), że produkcja żywności powinna wzrosnąć. Z badań ECPA wynika natomiast, że z powodu wzrostu liczby ludności, światową produkcję należy zwiększyć o 50% do 2050 r.
Środki ochrony roślin bezpośrednio wpływają na wydajność upraw, a dzięki temu też na cenę produktów. Warzywa i owoce są dzisiaj w Polsce dostępne dla każdego, a ich codzienne jedzenie stało się niemalże normą. Ponadto, z punktu widzenia gospodarczego, wysoka produkcja owoców i warzyw m.in. dzięki środkom ochrony roślin, pozwala zachować przestępną cenę żywności. Z badań ECPA wynika, że dla 89% Polaków niezwykle ważnym aspektem są koszty ponoszone w związku ze spożywaniem zdrowej i bogatej w cenne składniki żywności. Gdyby rolnictwo było droższe, duża część ludzi nie byłaby w stanie jeść ważnych dla ich zdrowia produktów. Jest tego świadome 48% Polaków, zdaniem których rolnicy powinni korzystać ze środków ochrony roślin, aby zwalczać choroby roślin. Dzięki temu mamy dostęp do żywności w przystępnych cenach.
za: materiały PSOR
http://www.greenpeace.org/poland/pl/press-centre/dokumenty-i-raporty/Raport-Negatywny-wpyw-pestycydow-na-zdrowie-Rosncy-problem/
Poczytajcie sobie
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0ahUKEwjHhNDgwKfOAhViEpoKHcYVAN4QFghWMAk&url=http%3A%2F%2Fwww.greenpeace.org%2Fpoland%2FPageFiles%2F671146%2FRaport_Wplyw_pestycydow_na_zdrowie.pdf&usg=AFQjCNFIlmfaTlOQNSy_FR6n77x2yJJgQQ&bvm=bv.128617741,d.bGg&cad=rja
to jest głos społeczeństwa a nie akceptacja dla chemizacji !
Chyba w sklepie z środkami robili te badania. Klient jak słyszy że opryskiwane to ucieka najdalej jak może. Radzę zapytań na straganie, same nie pryskanie są owoce i warzywa.