Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia

Technologie przechowywania owoców

21.12.2012
Krzysztof P. Rutkowski
MPS Sad |
Jednym z powodów niezadowalającej jakości handlowej owoców jest nadmierne wydłużanie okresu ich przechowywania. W praktyce sadowniczej zbyt często zapomina się, że owoce poszczególnych gatunków i odmian, nawet te zebrane w optymalnym stadium dojrzałości i przechowywane w optymalnych warunkach, mają ściśle określoną zdolność przechowalniczą, czyli zespół cech uwarunkowanych genetycznie, określających ich trwałość. Często ze zdolnością przechowalniczą mylone są jednak pojęcia wartości i trwałości przechowalniczej.
Technologie przechowywania i…
W Polsce do przechowywania owoców wykorzystuje się przechowalnie, chłodnie z normalną atmosferą (NA) i chłodnie z kontrolowaną atmosferą (KA). Przechowalnia to izolowany obiekt bez urządzeń chłodniczych, w którym regulacja warunków przechowywania odbywa się tylko dzięki wymianom powietrza wewnętrznego z zewnętrznym.

Największym mankamentem tej technologii jest brak możliwości szybkiego schłodzenia owoców po zbiorze wskutek zbyt wysokiej temperatury panującej na zewnątrz obiektu, a jak wiadomo, jest to podstawowy warunek utrzymania wysokiej jakości przechowywanych owoców. Na szczęście technologia ta w praktyce sadowniczej nie ma już większego znaczenia.

Chłodnie zaś to obiekty wyposażone w urządzenia chłodnicze umożliwiające pełną kontrolę temperatury przechowywanych owoców. W zależności od komory chłodniczej (jej gazoszczelności) oraz wyposażenia, owoce można przechowywać w atmosferze: normalnej (zawierającej 21% tlenu i praktycznie 0% dwutlenku węgla), modyfikowanej (suma stężeń tlenu i dwutlenku węgla wynosi 21% – najczęściej stosowana jest atmosfera o składzie 15–16% tlenu i 6–5% dwutlenku węgla) i kontrolowanej  (możemy dowolnie ustalać stężenia tlenu i dwutlenku węgla). Zależnie od gatunku i odmiany, stężenie CO2 może wynosić od poniżej 1% (np. dla gruszek i jabłek niektórych odmian) do kilkunastu procent (np. czereśni, borówki wysokiej). Stężenie tlenu w kontrolowanej atmosferze zwykle wynosi od około 1% do 5%.

Coraz częściej w praktyce sadowniczej do przechowywania jabłek wykorzystywane są technologie o bardzo niskim stężeniu tlenu (poniżej 0,8%).

Wśród obecnie dostępnych w Polsce możemy wyróżnić trzy technologie, w których decyzja o regulacji stężeń tlenu i dwutlenku węgla w atmosferze podejmowana jest w oparciu o zjawisko fluorescencji chlorofilu, stężenie etanolu w miąższu jabłek lub stężenie etanolu w atmosferze przechowalniczej.

W pierwszej z wymienionych technologii wykorzystywane są sensory fluorescencji chlorofilu umieszczone w specjalnym pudełku, w którym należy umieścić też 6 reprezentatywnych owoców (fot. 1 i 2).



Fot. 1. Sensory fluorescencji chlorofilu (wygląd ogólny)…




Fot. 2. …i ułożenie owoców wewnątrz pudełka

Otrzymywany w wyniku pomiarów sygnał (fot. 3) jest podstawą do regulacji składu atmosfery. Technologia ta zakłada przechowywanie owoców w atmosferze o stężeniu tlenu niepowodującym oddychania beztlenowego owoców. Pozostałe dwie technologie zakładają okresowe przechowywanie jabłek w warunkach oddychania beztlenowego, powodującego nagromadzenie się niewielkiej ilości etanolu w owocach. W pierwszej z nich decyzję o zmianie składu atmosfery podejmuje się na podstawie pomiarów stężenia etanolu w soku pobranym z przechowywanych owoców. Pomiaru dokonuje się, wykorzystując zestaw pomiarowy (fot. 4) wyposażony m.in. w selektywną, enzymatyczną elektrodę. W drugiej zaś pomiar stężenia etanolu wykonuje się w atmosferze przechowalniczej (w specjalnie skonstruowanych pojemnikach, w których zamyka się owoce) za pomocą analizatora o wysokiej czułości pomiarowej.



Fot. 3. Zapis sygnału z sensorów fluorescencji chlorofilu



Fot. 4. Przykładowy zestaw do pomiaru etanolu w soku z jabłek


Forum

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij

Najpopularniejsze

Kalendarz wydarzeń

24 września Spotkanie Kalafiorowe Seminis

Bruki Unisławskie

24-25 września Ogólnopolska Konferencja nt. Ozdobnych Roślin Cebulowych

Skierniewice

26 września Spotkanie pomidorowe Seminis

Lepsze k. Zakrzewa

Więcej wydarzeń
Prenumerata_MPS_2014

Kursy średnie NBP

WalutaKursZmiana (%)
Euro4,18 zł-0,17
Dolar3,24 zł-0,43
Frank3,46 zł-0,13

Źródło: NBP

stan na 23.09.2014

Tagi

created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.