Prognozy zbiorów jabłek i gruszek w UE

Jak już informowaliśmy, WAPA - Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek - opublikowało w sierpniu prognozy tegorocznych zbiorów jabłek i gruszek w  krajach Unii Europejskiej oraz na świecie. Według nich produkcja jabłek w UE wzrośnie o 9% w porównaniu do ubiegłego roku, gruszek natomiast będzie mniej o 2% niż w roku ubiegłym.

Według tych prognoz w 2014 roku cała produkcja jabłek w Unii wyniesie 11 893 000 ton – jest to o 12 procent więcej niż wynosi średnia z ostatnich trzech lat. Najwięcej jabłek wyprodukują: Polska 3 540 000 t (+12%), Włochy  2 388 000 (+13%) i Francja 1 487 000 (-6%)

W porównaniu do ubiegłego roku produkcja jabłek wzrośnie również w USA (+11%), Rosji (+ 4%) i na Ukrainie (+ 10%), zmniejszy się natomiast w Chinach (-7%), Turcji (-24%) i na Bałkanach (-31%).

Jeśli chodzi o prognozę plonów jabłek w Unii Europejskiej dla poszczególnych odmian, to produkcja 'Golden Delicious' zwiększy się o 2% do 2 587 000 t; 'Gali' o 7% do 1 294 000 t; 'Idareda' o 4% do 1 096 000 t i 'Red Deliciousa' o 6% do 635 000 t.

Szczegółowa prognoza w tabelach.

Produkcja jabłek według krajów:

(1) Procentowa różnica pomiędzy prognozą (F2014) a rokiem 2013; (2) Procentowa różnica pomiędzy prognozą (F2014), a średnią z lat 2011-2013.

Produkcja jabłek według odmian:

(1) Procentowa różnica pomiędzy prognozą (F2014) a rokiem 2013; (2) Procentowa różnica pomiędzy prognozą (F2014), a średnią z lat 2011-2013.

Według prognoz WAPA łączna produkcja gruszek wyniesie w 2014 roku 2 272 000 t, czyli mniej o 1% niż średnia plonów z ostatnich trzech lat. Jeśli chodzi o kraje pozaunijne, to produkcja gruszek wzrośnie w USA (+0,3%), Rosji (+4%) i na Ukrainie (+2%), zmniejszy się z kolei w Chinach (-4%) i Turcji (-29%).

Źródło: WAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSkutki embarga już widoczne w moskiewskich sklepach
Następny artykułZachęcają do przekazywania żywności dla ubogich

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.