ILE POMIDORÓW PRODUKUJE SIĘ W EUROPIE?

    Podczas grudniowej konferencji poświęconej programowi szkoleń promujących projekt tworzenia, tak zwanych, klastrów Jacek Bursztyński z firmy Syngenta Seeds przedstawił sytuację, jaka panuje na europejskim rynku pomidorów. Według danych przedstawionych w tym wystąpieniu, istnieją duże szanse na sprzedaż polskich pomidorów niemal w całej Europie. Dlatego różne formy wspólnego działania są dobrą propozycją dla naszych ogrodników, prowadzących uprawę na stosunkowo niewielkich powierzchniach, którzy nie mogą samodzielnie przygotować towaru na eksport. Z inicjatywy, między innymi, firmy Syngenta Seeds w ramach projektu "Lato z pomidorem" udało się zorganizować produkcję pomidorów oraz ich eksport z rejonu Sandomierza do krajów skandynawskich, Francji, a nawet Wielkiej Brytanii.

    Południe


    Tradycyjnie duże ilości pomidorów uprawiane są na połud­niu Europy. Największa ich podaż przypada od listopada do maja, w tym okresie trafiają one na rynki krajów północnej, zachodniej i centralnej Europy.


    Największym producentem i eksporterem pomidorów w Europie jest Hiszpania — roczna produkcja, według danych przedstawionych przez J. Bursztyńskiego, wynosi 2,2 mln ton i jest skoncentrowana głównie w rejonach Alicante, Almerii i Murcii. W tym ostatnim rośnie znaczenie letniej produkcji, co pozwala na utrzymanie ciągłości kontaktów z handlowcami. 50% hiszpańskich pomidorów jest przeznaczone na eksport. Latem, gdy kończy się podaż pomidorów krajowej produkcji, Hiszpanie importują około 20 tys. ton tych warzyw — daje to również szanse na eksport polskich pomidorów (czyt. też HO 12/2005).


    We Włoszech rocznie produkuje się 1,2 mln ton pomidorów, z czego 90% jest przeznaczone na rynek krajowy (Włosi konsumują bardzo dużo pomidorów — średnio 40 kg rocznie na osobę). Połowa włoskiego eksportu trafia do Niemiec.


    We Francji produkcja pomidorów rośnie mniej więcej o 2,5% rocznie. W ubiegłym roku wynosiła ona 615 tys. ton rocznie, a 100 tys. ton jest eksportowane. Duży udział w uprawie mają tam pomidory całogronowe — stanowią mniej więcej połowę nasadzeń, podczas gdy jeszcze w 1998 roku było to tylko 20%. Produkcja koncentruje się w Prowansji i Bretanii. Kiedy kończy się podaż rodzimych pomidorów, na rynek francuski trafia 435 tys. ton pomidorów z importu, mniej więcej trzy czwarte tej ilości stanowią pomidory z Maroka i Hiszpanii.


    Zachód i północ


    W zachodniej Europie największym producentem i eksporterem pomidorów jest Holandia — w ciągu roku zbierane jest tam 645 tys. ton pomidorów, z czego 80–90% przeznaczone jest na eksport. Holenderskie pomidory są sprzedawane do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch i do państw skandynawskich. W holenderskich szklarniach uprawiane są obecnie przede wszystkim pomidory całogronowe — stanowią one 60% nasadzeń.


    W Belgii rocznie produkuje się 200 tys. ton pomidorów. Połowa tej ilości jest eksportowana, głównie do Niemiec.


    Specyficzną cechą rynku Wielkiej Brytanii jest stosunkowo duży udział w produkcji (35%) pomidorów określanych jako „round” — kulistego kształtu. Ogólna powierzchnia uprawy tego warzywa wynosi 150 ha i przewiduje się, że będzie się ona zmniejszać. Rocznie zbiera się tam mniej więcej 80 tys. ton pomidorów.
    Z roku na rok o około 10% rośnie ich import na rynek brytyjski, w 2004 roku na Wyspy sprowadzono 385 tys. ton pomidorów, z tego 190 tys. ton pochodziło z Hiszpanii, a 150 tys. ton z Holandii.


    Niewiele pomidorów uprawia się w krajach skandynawskich i braki rodzimej produkcji muszą być uzupełniane importem. W Szwecji roczna produkcja wynosi 22 tys. ton, co zaspokaja tylko jedną czwartą krajowych potrzeb. Tyle samo pomidorów produkowane jest w Danii, w tym przypadku ilość ta pokrywa jednak już w 45% zapotrzebowanie rodzimego rynku. W Finlandii produkowane jest 35 tys. ton (65% zapotrzebowania). W Norwegii zbiera się rocznie tylko 10 tys. ton pomidorów.


    Centrum


    Kolejnym potencjalnym rynkiem zbytu polskich pomidorów jest Austria, w której rodzima produkcja (niecałe 36 tys. ton) pokrywa tylko połowę zapotrzebowania na to warzywo.


    W środkowej Europie J. Bursztyński jako ważnych producentów pomidorów wymieniał Rumunię (818 tys. ton), Bułgarię (400 tys. ton) i Węgry (340 tys. ton). W krajach tych dominują uprawy pomidorów w tunelach foliowych oraz w polu.


    W Polsce roczna produkcja wynosi, mniej więcej, 580 tys. ton (czyt. też HO 11/2005), eksportujemy 46 tys. ton, a importujemy około 55 tys. ton. Na europejskich rynkach mamy duże szanse na zaistnienie jako ważny eksporter.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułMASZYNY DLA SZKÓŁKARSTWA
    Następny artykułRENESANS SPICHLERZA EUROPY

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.