Aplikacja technologii może odbywać się poprzez natrysk pod bieżącą wodą lub przy użyciu specjalnie skonstruowanego urządzenia do mycia owoców. Efekty jej zastosowania są widoczne w postaci owoców, np. jabłek, których skórka lśni tak, jakby została wypolerowana i pokryta woskiem.
Testy laboratoryjne wykazały, że z powierzchni skórki owoców są usuwane wszelkie zanieczyszczenia, m.in. pozostałości środków ochrony roślin oraz mikrobiologiczne (nawet zarodniki grzybów chorobotwórczych). Owoce traktowane tą technologią nie muszą być myte i obierane przed spożyciem. Ponadto, wg pomysłodawców, na owocach, które poddano technologii Shinepure, procesy gnilne są zahamowane, a szypułki, np. czereśni czy agrestu, pozostają zielone przez kilka tygodni (ich kolor i wygląd nie ulegają zmianie). Zdaniem producenta, również przechowywanie i sortowanie delikatnych i łatwo psujących się owoców, np. czereśni, jest mniej problematyczne.
Dorota Łabanowska-Bury