Shinepure, czyli „czyste aż błyszczy”

Porównanie jakości wody do mycia owoców z zastosowaniem technologii Shinepure (na dole) i bez
Podczas imprez sadowniczych w 2012 r. włoska firma Longobardi promowała nowość – system czyszczenia owoców Shinepure.

Aplikacja technologii może odbywać się poprzez natrysk pod bieżącą wodą lub przy użyciu specjalnie skonstruowanego urządzenia do mycia owoców. Efekty jej zastosowania są widoczne w postaci owoców, np. jabłek, których skórka lśni tak, jakby została wypolerowana i pokryta woskiem.

Testy laboratoryjne wykazały, że z powierzchni skórki owoców są usuwane wszelkie zanieczyszczenia, m.in. pozostałości środków ochrony roślin oraz mikrobiologiczne (nawet zarodniki grzybów chorobotwórczych). Owoce traktowane tą technologią nie muszą być myte i obierane przed spożyciem. Ponadto, wg pomysłodawców, na owocach, które poddano technologii Shinepure, procesy gnilne są zahamowane, a szypułki, np. czereśni czy agrestu, pozostają zielone przez kilka tygodni (ich kolor i wygląd nie ulegają zmianie). Zdaniem producenta, również przechowywanie i sortowanie delikatnych i łatwo psujących się owoców, np. czereśni, jest mniej problematyczne.

Dorota Łabanowska-Bury

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNajlepsze lubelskie gospodarstwa agroturystyczne
Następny artykułByliny na drugą część sezonu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.